NJBB scheidsrechter in actie bij jeu de boules toernooi
NJBB scheidsrechter in actie bij jeu de boules toernooi (Foto: aangeleverd)

De club levend(ig) houden!

Monique Dielissen is enthousiast over haar Pétanque vereniging 'Jeu de Bommel'. Ze is 75 jaar maar nog steeds actief binnen de Zaltbommelse vereniging en het spel spelend waarbij je moet bewegen. En dat kan zonder het lichaam zwaar te belasten. De techniek beheersen is iets dat je al doende kunt leren. De club heeft een eigen accommodatie met een kantine, 24 buitenbanen en acht binnenbanen. Een enorm complex waar het hele jaar rond activiteiten zijn.

door Jetty Duister

Zaltbommel - Ondanks de uitstekend bereikbare locatie, de lage contributie en het kunnen spelen, zowel voor de 'fun' als in competitieverband, heeft de club een aantal nijpende problemen waarover Dielissen vertelt. "We willen de vereniging letterlijk levend houden. Ik moet eerlijk zijn; de vergrijzing slaat toe. Jaren zaten we rond de 120 leden. Nu zit dat tussen de 85 en 90. Je krijgt dan te weinig deelnemers voor de wedstrijden en de competitie."

"Ook het aantal vrijwilligers loopt terug. Het bestuur, het barpersoneel, de klusgroep die zorg draagt voor het onderhoud van de gebouwen, het terrein en de banen: het zijn allemaal mensen die dat non-profit doen." De barinkomsten zijn essentieel voor 'Jeu de Bommel' daarom wordt ieder lid geacht twee keer per jaar een bardienst te draaien. Ook het verhuren van de accommodatie voor bijvoorbeeld een personeelsfeest, verjaardag of jubileum kan de kas spekken. De bouleclub zorgt voor mensen achter de bar én spelbegeleiders want een voorwaarde is wel dat er Jeu de Boules gespeeld wordt.

Wie kan er lid worden?
"Iedereen, van jong tot oud, kan lid worden. De meeste leden zijn wat ouder, maar we hebben ook tieners in ons midden. Alleen al het buiten spelen in de zomermaanden zou voor de jeugd goed zijn. Even dat mobieltje wegleggen en wat meer sociale contacten. Dat laatste vinden we sowieso belangrijk. Voor het geld hoeft niemand het te laten. Er is geen speciale kleding vereist en de contributie is laag. Senioren betalen 70 euro en voor de jeugd is dat maar de helft. Je kunt daarvoor het hele jaar spelen. Van 1 april tot 1 oktober doen we dat buiten en daarna gaan we naar binnen. Onze leden hebben wel eigen ballen. Recreanten kunnen ze lenen." Wie de kalender op de website van de Zaltbommelse pétanque vereniging bekijkt, zal verbaasd zijn over het aantal activiteiten. Een bomvol programma met toernooien, competitiewedstrijden en andere leuke evenementen. "Wedstrijden spelen we niet alleen met verenigingen uit dorpen in de regio, maar ook internationaal. Bij veel toernooien zijn Belgische spelers en die winnen vaak. Het is zeker niet zo dat de jongere deelnemers er vandoor gaan met de prijzen. Iedereen heeft kansen. Voor ons staat de gezonde ontspanning en de ongedwongen sfeer voorop. Winnen is natuurlijk leuk, maar het is niet erg om te verliezen. Het gaat om het spel, niet om de knikkers."

Spelvormen en competitie
Pétanque is de meest verspreide variant van het bekende Franse balspel Jeu de boules en staat voor een uitdagende wedstrijdsport, waarbij vaardigheid (techniek), tactiek, concentratie en teamgeest centraal staan, zo meldt de website van de bond. En zijn drie verschillende spelvormen: triplettes, doublettes en tête à tête. Het aantal teamleden en de boules per speler verschilt dan. "Wij spelen in alle vormen. Dat ligt een beetje aan het aantal deelnemers in de competitie. Er zijn ook Nederlandse kampioenschappen, interlands en wereldkampioenschappen. Voor ons is dat geen doel. Wel zijn we aangesloten bij de sportbond NJBB die een scheidsrechter afvaardigt als er officiële toernooien gespeeld worden. Als lid van de bond draag je contributie af en kun je met een wedstrijdlicentie spelen."

Frisse en gezonde touch
'Jeu de Bommel' organiseerde 3 juni het jaarlijkse Aardbeientoernooi. Team Dennis Pol en Robin Coolen werd eerste. Johan, de man van Monique, verzorgde de PR. Hij ging de boer op voor de aardbeien. Ook het Fruittoernooi later in het jaar heeft een 'frisse en gezonde' touch.

De Veiling - Zaltbommel sponsort al jaren de appels voor de deelnemers. De meest sceptische mensen zouden na korte tijd met veel enthousiasme aan het spel kunnen deelnemen. "Dagelijks zijn we tussen 14.00 en 17.00 uur open, met uitzondering van de zondag en onze speelavonden zijn op dinsdag en donderdag van 19.30 tot 23.00 uur."

Kom kijken en proberen!
"Of het makkelijk te doen is? Oefening baart kunst en ook dan lukt het niet altijd. Een partij duurt een klein uurtje en is gewonnen als er 13 punten gescoord zijn. In toernooien speel je meerdere partijen. Het zou leuk zijn als we nieuwe leden kunnen gaan begroeten. We weten dat het imago 'een spel voor oudere mensen' is, maar ook de schoolkinderen die bij ons langskomen zijn enthousiast." De vurige en inspirerende oproep van Monique Dielissen: "Ik zou zeggen, kom gewoon langs om het een keer te proberen!"

Kijk voor meer info op www.jeudebommel.nl.

Meer berichten