Suppen kan op ieder moment | Al het nieuws uit Maasdriel


Rob Harmsen (links) en Jos van Gent willen met de Sup-school watersport weer hip maken.
Rob Harmsen (links) en Jos van Gent willen met de Sup-school watersport weer hip maken. (Foto: )

Suppen kan op ieder moment

Toen Rob Harmsen (42) zes jaar geleden uit de Achterhoek naar Kerkdriel kwam vanwege het waterrijke gebied, waren de Zandmeren net een beetje ingedut. Steeds minder jongeren waren nog te porren voor een sportief dagje op het water, ze ontdekten hun telefoon en de spelcomputer en zaten liever binnen op de bank. Zeilschool Nautilus vouwde dat jaar voor de laatste keer haar zeilen op vertrok uit de jachthaven. Voor Harmsen, watersporter in hart en nieren, moest er echt wat gebeuren. Hij ging op zoek naar iets wat het Nautilus-gevoel weer wakker kon schudden.

door Alie Bakkenes

Kerkdriel - De zomer kan beginnen voor Sup-instructeur Rob Harmsen uit Kerkdriel. Aan het begin van de steiger in de jachthaven van Van Gent watersport in de Zandmeren staat zijn nieuwe 'optrekje'. In een strandhuisje heeft hij met een wand vol zwemvesten en wetsuits het hippe strandgevoel binnen al gecreëerd. Alleen het zand op de vloer ontbreekt, maar ook daaraan is gedacht: bij mooi weer verplaatst hij zijn school naar de kant van het water, op het strand.

Iets makkelijks
Harmsen ontdekte het Suppen (Stand Up Paddling) een jaar of vijf geleden op Ibiza. Hij was al even op zoek naar 'iets makkelijks voor op het water'. Iets wat je op ieder moment kunt doen, alleen of samen met anderen. Harmsen: "Even dacht ik aan kitesurfen, maar dat is zo'n gedoe met al die touwen en die vlieger. Op het Spaanse eiland zag ik ze voor het eerst, mensen op een grote 'surfplank' die zich met een roeispaan voortbewogen." Achteraf bleek het fenomeen al langer te bestaan, maar in 2012 werd het een echte hype. Internationaal gezien is het nu de snelst groeiende watersport van het moment. Harmsen: "Suppen is ook nog eens voor iedereen haalbaar, van jong tot oud." Vorig jaar deed hij via de watersportbond de instructeurscursus en besloot samen met Van Gent watersport in Kerkdriel zijn eigen Sup-school te beginnen.

Nautilus
Jos van Gent kijkt met enige weemoed terug naar de succesvolle jaren waarin zeilschool Nautilus volop floreerde in de Zandmeren. "Naast de wekelijkse lessen waren er zeilkampen in de zomer. Kinderen uit de hele omgeving en zelfs schoolklassen uit het hele land leerden hier zeilen. Het bracht echt leven in de brouwerij." Volgens hem was het vertrek van de zeilschool een groot gemis, en met hun vertrek ontstond ook het idee dat een jachthaven alleen iets is voor mensen die een boot hebben, iets wat niet voor iedereen is weggelegd. Om die reden is het bedrijf in 2014 begonnen met de verhuur van een paar kleine polyester zeilbootjes (poly-valken) en inmiddels verhuurt het ook de sloepjes waarmee de lusten van een dagje op het water mogelijk worden, zonder de lasten van het hebben van een boot.

Vrijheid en gezelligheid
Al een paar jaar verhuurde het bedrijf ook Sup-boards, maar de sport ziet er op het oog eenvoudiger uit dan het in werkelijkheid is. Harmsen: "Je kunt het zelf doen, maar voor je het weet ben je met je board aan de andere kant van de plas en blijkt de terugweg met de wind tegen een stuk langer en moeilijker dan je dacht." Als Sup-instructeur kan Harmsen iedereen de basisbeginselen van het Suppen bijbrengen. Maar ook organiseert hij groepsuitjes, verjaardagsfeestjes en bedrijfsuitjes op het water. Op die manier kunnen kinderen en volwassenen op een makkelijke manier kennismaken met de vrijheid en de gezelligheid van watersport, zonder aan de kust te hoeven wonen of veel geld in een boot te moeten investeren. Met alle activiteiten hoopt Harmsen de watersport weer op de kaart te zetten en het hippe strandgevoel naar de Zandmeren te brengen.

Opblaasbare boards
Met de Sup-school in de haven en bij mooi weer ook op het strand van de Zandmeren, probeert Harmsen ook de jeugd weer terug op het water te krijgen. "Buiten sporten wordt weer steeds populairder. Het water leent zich er heel goed voor om buiten met je gezondheid bezig te zijn." Harmsen en Van Gent hebben heel wat Sup-planken uitgeprobeerd voordat zij met de school en de verhuur begonnen. Inmiddels ligt de opslagruimte vol met opblaasbare boards die opgevouwen in een (grote) tas passen en nog geen tien kilo wegen. Opgeblazen zijn de planken bijna drieënhalve meter lang en een meter breed. Ze zijn een stuk hanteerbaarder dan de harde varianten en ook zachter als je erop komt te vallen.

SupKamp
Zowel Harmsen en Van Gent zijn blij dat ook de gemeente 'druk bezig' is met de ontwikkeling op de Zandmeren. Zo is het wachten nog op het pontje, wat een verbinding gaat maken tussen de doodlopende Zandstraat en de oever van de Maas, waardoor wandelaars een rondje kunnen maken van zo'n zeven kilometer. Ook is er geld uitgetrokken voor een trim- en wandelroute langs de plassen. Met de komst van de Sup-school hopen Harmsen en Van Gent dat er een begin is gemaakt met het nieuwe, hippe gevoel wat toch bij de Zandmeren hoort. Er staat zelfs weer een Sup-zomerkamp(je) van drie dagen op het programma. Maar ook voor volwassenen heeft Harmsen veel ideeën. Hij organiseert momenteel al WandelFitt en SupP-fitt, een combinatie van wandelen of Suppen en oefeningen voor het hele lichaam.

Open dag
Aankomende zondag is de nieuwe Sup-school actief op de open dag die op de Zandmeren wordt georganiseerd. Naast Suppen is er die dag ook de mogelijkheid om te kanoën en een rondvaart te maken met de 'Domani'. Verder is er een braderie en zijn de zeeverkenners aanwezig. Op het strand is een Crossfit Beach competitie en worden onder meer box-, yoga- en dansclinics georganiseerd. De schutterij beeldt het leven van rond 1830 uit, er is een gezellige braderie en Blaaskapel Toeter wèl Toe uit Ammerzoden zorgt voor live muziek.

Meer weten? Kijk dan op www.sup76.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden