Koen Hermes turnt zich in vier jaar naar de eredivisie

Koen was van jongs al aan al bezig met handstanden.
Koen was van jongs al aan al bezig met handstanden. (Foto: Jetty Duister)

De 12-jarige Koen Hermes turnt pas vier jaar en maakt nu al deel uit van een select groepje gymnasten die wekelijks ruim 20 uur trainen in Den Bosch. In de turntempel van Flik Flak worden, onder leiding van Maarten Verkuijlen, trainingen gegeven. Koen bindt de strijd aan met zijn kracht en spierspanning. En de ontwikkeling van het jong turntalent bij RTC Zuid gaat hard!

door Jetty Duister

Hedel - Moeder Linda vertelt dat zij en haar man echte voetballers zijn. "Ik ben net gestopt. Met drie sportende kinderen kon ik het niet meer combineren. Koen is niet begonnen in de gymzaal." Alert vult hij zelf de rest van het verhaal aan: "Tot mijn negende heb ik gespeeld bij v.v. Hedel. Eigenlijk wilde ik iets doen dat anders was; keepen had gekund. Mijn zusje zat op gymnastiek. Dat ben ik ook gaan doen. Eén jaar heb ik gevoetbald en gegymd. Toen moest ik van mijn ouders één sport kiezen."

Keuzemomenten
"Als we hadden opgelet, hadden we die keuze eerder kunnen zien. Hij was van jongs af aan al bezig met handstanden en zo. We hebben gezocht naar een club die aansloot op de behoefte van Koen en kwamen uiteindelijk bij Hamarithi in Aalst uit. Die hadden een jongensgroep en trainer Peter Valk. Hij zag de potentie in Koen en liet hem meedraaien in de wedstrijdgroep van Sport Balans in Culemborg. Daarna is alles in een stroomversnelling geraakt." Alle lof voor de Zaltbommelse trainer Valk. "Hij heeft de juiste klik met de jongens. Als ouders werden we goed op de hoogte gehouden van wat er speelde. Niet alleen de plusjes. De mindere punten werden ook benoemd, maar altijd opbouwend van toon. Zo jong als Koen is, hij kan goed verwoorden waarom hij Peter een goed trainer vindt. "Hij helpt je goed, luistert en denkt mee. Je traint op wat niet goed gaat. Pas als je dat kunt, ga je het moeilijker maken." De wegen tussen trainer en pupil hebben zich inmiddels gescheiden door de ontwikkeling van Koen die nu uitkomt op een wedstrijdlicentie van Turnschool Alianza. Trainen in Waalwijk doet het Hedels talent er niet. Dat past niet in het schema nu hij onder de vlag van CTO Zuid - NTC turnen heren hard aan het werken is aan de langere termijn. Zijn leeftijdsgenootjes in deze selectie turnen al zes jaar. Is de sneltreinvaart die Koen heeft, in vier jaar van de 4e naar eredivisie, een teken aan de wand?

Meerkamper of toestelspecialist?
Kan beiden. Koen weet wel waar hij aan moet werken en wat zijn favoriete toestel is. "Vloer, dat vind ik het leukst. Ik kan daar moeilijke, verschillende en technische dingen op doen. Ik heb veel sprongkracht en die kan ik ook gebruiken op de Pegasus. Dat is gewoon hardlopen, afzetten en springen. Het vliegen in de lucht? Daar merk ik niets van, dat gaat te snel. Als iets fout gaat wel, dat voel je direct. Voor de ringen, het rek en de brug heb je meer kracht nodig en daarom moet je heel veel oefenen om je spieren sterker te maken. Zo sterk dat je die kracht kunt beheersen. En natuurlijk moet de afsprong goed zijn. Voltige is het toestel waar ik meer moeite mee heb. Als je verslapt tijdens de oefening klap je tegen het toestel. Een tijdje geleden heeft CTO Zuid een trainingsstage in de Epke Zonderland hal in Heerenveen georganiseerd. Daar heb ik veel geleerd. Afgelopen week ging het allemaal goed bij de trainingen." Dat Koen juist op dit toestel enige tijd geleden zijn duim heeft gebroken is puur toeval. Inmiddels is Hermes hersteld. De duim is nog dik, maar hij kan er alles mee doen en heeft geen pijn.

Linda weet wat kinderen loslaten is: "Dat valt niet mee. Koen is pas twaalf en plant eigenlijk alles zelf. Hij zit op basisschool Sterrenbosch, vijf minuutjes van de Flik Flak hal. Daar is hij supergoed opgevangen en in korte tijd ingeburgerd. De eerste keren dat hij die zeven kilometer naar school moest fietsen, zaten we naast de telefoon." Met bravoure loodst Koen ons door zijn dagelijkse routines heen: "Opstaan, aankleden, eten, fietsen, turnen, naar school, turnen, fietsen naar huis, eten en slapen. Ook op zaterdag train ik van 09.00 tot 12.00 uur en de rest van het weekeinde ben ik vrij. Dan spreek ik weleens met vriendjes af om op de trampoline te springen of spelletjes te doen op de laptop." In het laatste zit gelukkig het kind nog. De topsporter in hem vergat te noemen dat die vrije zaterdagmiddag en de zondag vaak vervalt door wedstrijden. Het strakke ritme, de discipline daarvoor op brengen en toch ook het zichtbare plezier en de uitstraling die Koen heeft, beloven grotere stappen in de turnsport.

Kwalificatie NK en die andere toekomst
De topsport zal hij in ieder geval moeten combineren met school. Na de zomervakantie wordt Koen brugpieper op de LOOT afdeling van het Rodenborch college in Rosmalen. Wat hij later worden wil? "Een goeie turner. Een voorbeeld heb ik niet echt. Ik wil mezelf zijn en plezier hebben. Volgende week zondag zijn in Leek de kwalificatiewedstrijden voor het NK eind juni in Ahoy. Voor de meerkamp finale moet ik 60 punten scoren. Als ik eerste of tweede wordt op een toestel ben ik geplaatst voor een toestelfinale. Voltige moet in ieder geval beter en op sprong maak ik kans.

Koen traint op uitnodiging in Den Bosch. Het kan dus ook zomaar zijn dat je 'bedankt' wordt. Dan moet je terug kunnen vallen op een goede club. Alianza is die backup vereniging. "Aan het begin van het nieuwe seizoen gaan we op turnkamp. Dat wordt leuk. Het is nog een verrassing waar." Lol trappen kan hij ook nog met zijn vriendjes die hij gelukkig nog steeds ziet. Koen laat ze weleens filmpjes zien van zijn turnkunsten. "Dat vinden ze best stoer," vertelt hij met een big smile. Top Koen, zulke vrienden moet je houden!

Meer berichten