Pilletjes

door Jules Leerintveld

Wat hebben Paaspop, Noorderslag, Lowlands, Best Kept Secret, Pinkpop, De Zwarte Cross en talloze andere popfestivals gemeen? Goeie muziek, lekkere sfeer en heerlijk uit je dak gaan. Wat ontbreekt er in deze opsomming? Bij veel van die festivals worden speed en xtc gebruikt. Moet je daar dan over zeuren? We leven tenslotte in een vrij land waar heel veel kan en mag.

Wél, als het gevolg is dat je daarmee bijdraagt aan de steeds groter wordende criminaliteit. In veel gemeenten worden vaten met zoutzuur en zwavelzuur illegaal gedumpt in afgelegen natuurgebieden. De Brabantse boswachter Erik de Jonge was dit zo beu dat hij een overduidelijke boodschap de wereld in twitterde. Hij veroordeelt niet de smeerlappen, daarvoor is justitie die de zware criminelen zwaar zou moeten straffen omdat ze ons milieu verpesten om snel binnen te lopen.

Nee, hij sprak de gebruikers van de festivalpilletjes aan: "Het festivalseizoen komt er weer aan, waardoor drugsproducenten nu volle bak draaien. Jullie kunnen weer lekker festivallen. Ik vind dat mensen die pillen slikken, zich moeten realiseren dat ze deze smerige dumpingen mede veroorzaken. Zonder vraag geen aanbod."

Is er een relatie tussen de besluiten van president Trump en de recente doden in de Gazastrook? Is er een verband tussen veel Afrikaanse leiders en de schrijnende armoede in hun land? Draag je door kiloknallers in de supermarkt te kopen bij aan de massale ontbossing in het Amazonegebied? Wat is het verband tussen palmolie en de vernietiging van tropische wouden in Maleisië, Indonesië en delen van Afrika? Hebben de lezers van alle roddelblaadjes bijgedragen aan de dood van Lady Diana? Zonder lezers geen gossipblaadjes, zonder die blaadjes geen paparazzi, zonder paparazzi geen auto die met Lady Di aan hen wilde ontsnappen. De wet van oorzaak en gevolg kent vele voorbeelden.

Vroeger gingen wij gewoonlijk indrinken in de plaatselijke kroeg voordat we op stap gingen. Vaak kenden we ook geen grenzen en zopen de hele avond als een stelletje ouwe ketellappers. De volgende dag zou je wensen dat je wat minder had lopen slempen. Het vele gezuip was ook niet goed, maar je deed er niemand kwaad mee en het was in elk geval een stuk vriendelijker dan de gevolgen van het grootschalig gebruik van partydrugs.

Voor mij is Erik de Jonge een realist en een held, die de wet van oorzaak en gevolg uitstekend onder woorden brengt. Holland, ooit het land van melk en honing, is nu wereldwijd bekend als grootste exporteur van allerlei chemische partydrugs.

Hoeveel pilletjes heb je nodig om gelukkig te zijn?

Meer berichten