v.l.n.r.: Herman van Osch, Mark van den Oord, Dirk Wolfert en Toine NettenbreijersFoto: Alie Bakkenes
v.l.n.r.: Herman van Osch, Mark van den Oord, Dirk Wolfert en Toine NettenbreijersFoto: Alie Bakkenes (Foto: Alie Bakkenes)

Zesde ZesZes start in Hedel

Met een optreden van Pater Moeskroen, een wandeltocht van zes tot zesendertig kilometer en natuurlijk de fietstocht van zestig tot driehonderdzestig kilometer, viert Team Maasdriel op 26 mei aanstaande het zesjarig bestaan van de 'monsterfietstocht' ZesZes. De zesde editie vertrekt en finisht dit jaar net als de eerste keer in Hedel. De opbrengst gaat ook dit jaar weer in zijn geheel naar het Koningin Wilhelmina (kanker) Fonds.

door Alie Bakkenes

Hedel - Het begon allemaal met een wild idee, zes jaar geleden. Op de terugreis na deelname aan het wielerevenement Alpe d'HuZes in Frankrijk kwamen Herman van Osch en Mark van den Oord met het idee om een team voor Maasdriel op te richten. Van Osch: "Maasdriel kon in die tijd wel wat positieve aandacht gebruiken en met een team konden we de krachten van heel veel individuele fietsers bundelen." De oprichting van Team Maasdriel was een paar maanden later een feit en Toine Nettenbreijers en Dirk Wolfert werden benaderd om evenementen te organiseren om geld voor het goede doel in te zamelen. Zij bedachten toen ZesZes, het wielerevenement waarbij mensen zich in de eigen regio op een sportieve manier kunnen inzetten tegen kanker."

Succes
De allereerste editie die een half jaar na de oprichting van Team Maasdriel werd georganiseerd, was meteen een groot succes. Van Osch: "Binnen de kortste keren sloten veel sportieve fietsers, sponsoren en vrijwilligers uit de hele regio zich bij ons aan en zo konden we in mei van het jaar erop voor de eerste keer ZesZes in Maasdriel organiseren. In het allereerste jaar stonden er in Hedel meteen al bijna 170 deelnemers aan de start van de fietstocht. De opbrengst was zo mogelijk nog succesvoller: in 2013 werd door de deelnemers en bestuursleden van Team Maasdriel voor maar liefst 159.000 euro aan sponsorgeld ingezameld.

Superhelden
Bij die eerste ronde werden vier mensen 'superheld', de titel voor een renner die alle zes de rondes volbrengt en in totaal dus 360 kilometer aflegt. Besloten werd om ZesZes het jaar erop nog een keer in dezelfde plaats te organiseren. Zo kon de ervaring van de eerste keer worden gebruikt om de tweede keer nog succesvoller te maken. In 2014 deden ruim tweehonderd mensen mee en veroverden elf van hen de titel superheld, waaronder de eerste vrouw. Die eerste twee jaar werd er in totaal ruim 300.000 euro opgehaald voor het goede doel, een enorm succes dat de daaropvolgende jaren echter nooit meer geëvenaard zou worden. Het aantal deelnemers nam wel gestaag toe: van 198 in 2015 (Ammerzoden), naar ruim tweehonderd het jaar erop in Kerkdriel. Zelfs burgemeester Henny van Kooten fietste mee. Het absolute hoogtepunt beleefde ZesZes afgelopen jaar in Velddriel, daar verschenen 315 deelnemers aan de start.

Goede reden
Om deze speciale, zesde editie van ZesZes te vieren werd besloten om weer te starten waar het ooit was begonnen, namelijk bij Herberg De Zwaan aan de Voorstraat in Hedel. Voor bestuurslid, deelnemer én superheld in 2016 Herman van Osch is er een goede reden om mee te fietsen: zijn vrouw Dorothé is herstellende van borstkanker. Van Osch: "Alpe d'HueZes gaat het dit jaar niet worden, want zonder haar ga ik niet. Maar ik heb nu des te meer reden om me in ons eigen Maasdriel in te zetten voor het KWF." Herman van Osch, Mark van den Oord, maar ook Toine Nettenbreijers en Annemarie Wolfert die gezamenlijk het bestuur van Team Maasdriel vormen, zijn overtuigd van de vele voordelen die het team de deelnemers kan bieden. Niet alleen helpen zij ook deelnemers van ZesZes met het vinden van sponsoren, maar als je als mee wilt naar Frankrijk, is het volgens hen fijn om een team achter je te hebben. Vrijwilligers regelen niet alleen eten, drinken en masseurs, maar ook is er een vrachtwagen waarmee alle fietsen naar de Alpe d'Huez worden gebracht. Wolfert is blij dat je daarmee af bent van het 'geklooi met een fietsendrager door half Frankrijk'.

Wandelen
Deelnemers zijn niet verplicht om te fietsen, Zeszes biedt sinds vorig jaar ook de mogelijkheid om te wandelen. Rondom Hedel is een route van zes kilometer uitgezet die je één tot zes keer kunt wandelen. Superhelden wandelen deze afstand zes keer; in totaal zesendertig kilometer. De fietstocht van zestig kilometer per ronde gaat net als andere jaren door alle kernen van Maasdriel en neemt ook weer een klein stukje Zaltbommel mee. Vanaf Hedel vertrekken de fietsers om 07.00 uur voor de eerste ronde naar Velddriel om via Kerkdriel, Alem, Rossum, Heerewaarden, Rossum, Hurwenen, een stukje Zaltbommelse polder, Well en Ammerzoden rond 09.00 uur weer te eindigen in Hedel. De laatste ronde gaat om 18.30 uur van start. Ook individuele fietsers kunnen zich aanmelden om alleen te fietsen. Nettenbreijers: "Het voordeel van in een groep fietsen is dat je wordt 'meegezogen' en zomaar de dertig kilometer per uur kan halen. Het nadeel is dat je veel beter op moet letten dan je gewend bent als je veel alleen fietst." Nettenbreijers raadt onervaren fietsers die met de groep meewillen aan om voorin te gaan rijden. "Als je achteraan rijdt en er wordt afgeremd, kom je er als onervaren fietser namelijk niet meer makkelijk bij als het hele peloton weer tempo maakt."

De opbrengst van Zeszes in Maasdriel wordt opgeteld bij het bedrag wat Team Maasdriel aan sponsoring ophaalt voor hun deelname aan Alpe d'HuZes in de Franse Alpen en komt in zijn geheel ten goede aan het KWF. Inschrijven voor deelname aan dit unieke evenement kan 's ochtends bij de start, maar ook nu al via de website:

www.zeszes.nl

Meer berichten