De Sint Martinuskerk in Velddriel bestaat dit jaar 65 jaar. Dat werd gevierd op zondag 6 mei. Foto: Truus Peters
De Sint Martinuskerk in Velddriel bestaat dit jaar 65 jaar. Dat werd gevierd op zondag 6 mei. Foto: Truus Peters (Foto: Truus Peters)

65 jaar Sint Martinuskerk Velddriel

'Vasthouden' staat er in grote letters geschreven op het boekje dat parochianen en gelovigen zondagmorgen 6 mei tijdens de plechtige eucharistieviering van 09.30 uur uitgereikt kregen ter gelegenheid van 65 jaar Sint Martinuskerk Velddriel.

door Truus Peters

Velddriel - De voorzitter van de werkgroep Sint Martinus, Hetti van Kessel, vergelijkt het getal 65 met het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd van een mens: "In plaats van op je lauweren rusten gaat de kerk door. Er zit genoeg beweging en vooruitgang in waar vele en heel vele vrijwilligers garant voor staan."

Emeritus priester Jo Verhoeven, die samen met Chris van Beurden de eucharistieviering voorging, gaf een terugblijk van ontstaan, de strijd voor behoud en de vooruitgang van een eigen parochiekerk in Velddriel. Daarbij werd gerefereerd aan de Tweede Wereldoorlog met de verwoesting van de parochiekerk in 1945. "In Normandië, Frankrijk werd een kerk ook verwoest. Het grote kruisbeeld dat voor de kerk stond lag in talloze brokken tussen het puin. Amerikaanse soldaten hielpen bij de opbouw van een parochiekerk. Het kruisbeeld moest hersteld worden. Maar hoe ze ook zochten, de handen van Jezus bleven onvindbaar. Een soldaat timmerde een plank onder aan het kruis en hij schreef erop: 'Jullie zijn mijn handen'. Daarom grote dank aan al onze vrijwilligers in Velddriel die deze 'handen' zijn en mede onze prachtige kerk in stand houden."

Onder de bijna 200 aanwezigen bij de viering in de Sint Martinuskerk waren ook burgemeester Henny van Kooten, zijn vrouw en zes religieuzen uit Velddriel en Kerkdriel. De oudsten van de zes, priester Jo Verhoeven en zusters Theodora Verhoeven en zuster Venantie Pardoel, worden dit jaar 85 jaar.

Plaquette
In de middag kwamen alle vrijwilligers in de Boxhof bijeen. Robert van Kessel, Gerrie Verhoeven- de Gier, Hetti van Kessel en Jos Wielakker kregen een bronzen plaquette van Sint Martinus, de patroonheilige van de kerk in Velddriel. Zij zijn allen twintig tot veertig jaar vrijwilliger. Jos Wielakker had zich voor deze middag afgemeld maar heeft de plaquette intussen ontvangen.

Daarnaast was er voor enkele vrijwilligers een boeket bloemen voor hun tomeloze inzet door alle jaren heen. Zij hebben al eerder een plaquette ontvangen. De waardering en grote dank met bijgaand boeket bloemen is voor bloemschikken tot koster en van dirigent/ organist tot het verzorgen en rondbrengen van het parochieblad.

Meer berichten