Beeldenstorm

door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Bijgeloof; we hebben er allemaal wel eens 'last' van. De één durft niet onder een ladder door te lopen of wordt bang als hij of zij een zwarte kat ziet. De ander komt op vrijdag de dertiende het liefst niet onder de dekens uit. Een op internet populaire uitleg van bijgeloof is: 'Een niet op godsdienst of wetenschap gebaseerd geloof. Het houdt meestal in dat er iets veroorzaakt zou kunnen worden door bovennatuurlijke krachten of machten.' Bovennatuurlijke krachten of machten? Dat klinkt al angstaanjagend! Dat roept beelden op van spookverschijningen en rokerige ruimten waarin mensen met een ouijabord geesten oproepen door met, bijvoorbeeld, een glas langs letters en woorden te schuiven om een antwoord op een vraag te krijgen. Ik zie de beelden nu al in uw brein vorm krijgen terwijl u dit leest. Het modern, zo u wilt, eigentijdse bijgeloof ligt echter op straat, ofwel bij u om de hoek bij dat huis dat te koop staat…

Het lijkt namelijk een geaccepteerd fenomeen te worden dat je huis sneller verkoopt als je de hulp van een heilige inroept. In dit geval is het geen werk voor Sinterklaas maar zou een schietgebedje gericht aan Sint Jozef wonderen doen. En niet alleen een schietgebedje ziet het levenslicht. In de scherpe onroerend goed markt moet men van betere huize komen. Het wonder van de snelle verkoop geschiedt alleen maar wanneer men de moed heeft om een beeldje van de aardse vader van Jezus Christus ten onderste boven in de tuin te begraven en wel met het gezicht naar het te verkopen huis. Per slot van rekening was Jozef een timmerman en hielp hij waarschijnlijk ook bij de bouw van huizen. Dat hij ook de beschermheilige is van de doodgravers is minder bekend. Dat verklaart wellicht de verplichting om hem te begraven om uw wensen uit te laten komen. Beschermheiligen zijn er in overvloed. Zo hebben makelaars hun eigen heilige (Reinold) en worden advocaten en deurwaarders in de regel voor de broodnodige bescherming de bevoorrechte hand boven het hoofd gehouden door de heilige Ivo.

In de provincie Noord-Brabant vindt het bewuste teraardebestellingsritueel steeds vaker plaats en degenen die hun huis dan redelijk snel verkocht hebben zweren bij het succes van de opvallende heiligenbegraving. Noord-Brabant is overwegend rooms katholiek, dus dat zou het geloof in de bijgelovige handeling kunnen versterken. Protestanten geloven namelijk niet zo in heiligenverering. Zij beschouwen dat traditioneel als afgodenverering behalve dan als het Sint Maarten of Sinterklaas betreft. Verschil moet er zijn. Toch blijken ook veel atheïsten, door ervaring 'rijker' geworden, in de fortuinlijke hulp van Jozef te geloven. De verkoop van hun woning kwam niet tot stand door de juiste, niet te hoge, vraagprijs maar door de invloed van gebed en begraven. Het is maar wat je belangrijker vindt en wat je wilt geloven.

En oh ja, als je het begraven Jozefbeeldje niet meer kunt vinden, doe dan hetzelfde met het beeldje van de heilige Antonius. Die gaat namelijk over de verloren voorwerpen.

Het lijkt de beeldenstorm wel.

Meer berichten