Column: Lege hoofden

door Jules Leerintveld

Wat een halvegare zolen, grote eikels, ongelofelijke klootzakken. Mannen met een herseninhoud van twee ons zeepaardjes. Waarschijnlijk liefhebbers van katknuppelen, slingerapen en klootschieten. Interneer ze in een tuigdorp. Dat waren mijn eerste primitieve reacties die erop wijzen dat bij mij enkele hersendelen nog steeds reageren op het niveau van een Neanderthaler. De beschaafde mens in mij zou ze neerbuigend 'herfstvruchtjes' noemen, een net woord voor eikeltjes. Geef ze een flinke gevangenisstraf en leg ze hoge boetes op. Verbied ze de eerste twintig jaar om überhaupt nog het land in te komen. Ik heb het over een groep Nederlanders die een lang weekend in Praag opfleurden met het in elkaar slaan van een ober, waardoor hij met het nodige letsel op de intensive care in het ziekenhuis belandde. Terecht dat deze zaak in Tsjechië leidde tot de nodige ophef, mede omdat deze gasten pas na twee dagen werden opgepakt.

Het ging niet om een stel opgeschoten tieners, maar om volwassenen...

De reden dat de mannen, want dat zijn het bijna altijd, de ober in elkaar ramden en schopten was dat hij de euvele moed had om te zeggen dat zij hun zelf meegenomen alcohol niet op het terras van 'zijn' horecatent op konden drinken. Hoe Hollands kun je het hebben: uit gierigheid je eigen alcohol meenemen naar een horecaterras en dat ook nog in een land waar je te gast bent. En als je dan vriendelijk wordt gevraagd om te vertrekken, is de primaire reactie om een man in elkaar te rammen.
Het ging niet om een stel opgeschoten tieners, maar om volwassenen. Zeven getrainde sportmannen tussen 24 en 32 jaar oud die aan vechtsporten doen. De foto bij het krantenartikel bevestigt een aantal vooroordelen: jonge mannen + vechtsporten = testeron bommen. Als je dan ook nog ziet dat hun ogen met een 'balkje' onzichtbaar zijn gemaakt, constateer je dat de mannen stuk voor stuk een tronie hebben die je eerder bij 'Opsporing Verzocht' verwacht. Gelukkig hoefde dit medium niet ingeschakeld te worden want ze werden dankzij een oplettende reiziger op het vliegveld alsnog opgepakt. En waarom was die reiziger zo oplettend? Omdat hun foto's vol in beeld waren gebracht in de Tsjechische media. In Nederland hebben we de keurige gewoonte om bij verdachten altijd een zwarte balk over hun ogen te zetten. Terecht als er geen overduidelijk bewijs is, maar dat was hier duidelijk niet het geval. In een aantal andere landen moeten ze (gelukkig) van zo'n censuurbalk dan niks hebben.
"Dronken idioten", zei één van de collega's van de onfortuinlijke ober. Dit is nog mild uitgedrukt. Volslagen randdebielen die naar ik hoop een forse gevangenisstraf krijgen. Laat ze in een Tsjechische cel maar eens een heel lange tijd nadenken over hun gedrag. En dan verplicht een cursus volgen in een sport die hun mede leert om zelfbeheersing te hebben.
De wereld is een grote open inrichting met gelukkig een grote meerderheid van lieve goedwillende mensen, waar misschien wel plaats is voor leeghoofden, maar niet voor lege hoofden.

Meer berichten