Herdenkingsconcert op vrijdag 4 mei

Met ontroerende muziek worden op 4 mei oorlogsslachtoffers herdacht in Kerkdriel en in Zaltbommel. The Armed Man. A Mass For Peace van Karl Jenkins klinkt dan in twee kerken: om 18.00 uur in de Sint Martinuskerk in Kerkdriel en om 20.45 uur in de Grote of Sint Maartenskerk in Zaltbommel. Het werk duurt ruim een uur en de toegang is gratis.

Kerkdriel/Zaltbommel - Het Herdenkingsconcert wordt georganiseerd door het Koninklijk Zaltbommel Mannenkoor-Belcanto, gemengd koor (KZM-Belcanto). KZM-Belcanto voerde dit werk al eerder uit in 2016 en 2017. Het orkest en het koor is dit jaar uitgebreid tot ruim 35 instrumentalisten en 65 zangers en zangeressen. Dit omdat veel musici uit de regio mee willen zingen en spelen bij dit indrukwekkende werk. In Kerkdriel is daarom voor de grotere Sint Martinuskerk gekozen. Net als vorig jaar wordt een solo gezongen door de contra-alt Janny Lagendijk en de oproep tot gebed door Zaid Tayem. De burgemeesters van beide gemeenten houden een korte inleiding vooraf. En in Zaltbommel wordt ook het winnende gedicht van de scholen voorgedragen.

The Armed Man. A Mass For Peace is een werk voor koor, orkest en solisten van de Welse componist Karl Jenkins. Hij schreef dit werk in 2000 naar aanleiding van de Kosovo-oorlog. In 13 delen laat hij op indrukwekkende wijze de verschrikkingen van de oorlog horen om met een optimistisch slotkoor te eindigen. In de muziek heeft Jenkins geput uit verschillende historische en culturele bronnen. Zo wordt, naast de bekende onderdelen van de rooms katholieke liturgie, gebruik gemaakt van de Islamitische oproep tot gebed (de Azan of Adhaan), teksten van Engelse dichters zoals Rudyard Kipling en de Japanse dichter Doge Sankichi, die getuige was van het bombardement op Hiroshima. Alle delen tezamen laten de verschrikkelijke gevolgen van oorlog voelen en creëren een intense roep om vrede.

KZM-Belcanto organiseerde vaker op 4 mei Herdenkingsconcerten. Onder de huidige dirigent Corné Mooibroek werden op de dag van de Nationale Dodenherdenking bekende werken gebracht als het Requiem van Mozart en het Requiem van Fauré in zowel Kerkdriel als in Zaltbommel. In 2015 werd het Requiem van Mozart voorafgegaan door een indrukwekkende diapresentatie door Aart Vos van Stichting Mikwe van in de oorlog vermoorde Joodse koorleden en hun gezinnen. De dia presentatie is, op verzoek van velen, nog te zien op de site van KZM-Belcanto (onder: Over ons/Repertoire/Requiem Mozart).

Ook elders in het land worden op 4 mei Herdenkingsconcerten gegeven. Bijvoorbeeld in Nijmegen, Den Bosch, Oisterwijk en Amsterdam.

Meer berichten