Als een zacht geruis schemert het verleden van Kasteel Ammersoyen door in de scanfoto's van hedendaagse kunstenaar Hans Wijninga.
Als een zacht geruis schemert het verleden van Kasteel Ammersoyen door in de scanfoto's van hedendaagse kunstenaar Hans Wijninga. (Foto Productiehuis Plaatsmaken)

Zwart-witte ode aan kleurrijke kasteelheer

Het ruist in Kasteel Ammersoyen. Heden en verleden ontmoeten elkaar dwars door de dikke muren van de middeleeuwse waterburcht in Ammerzoden heen. Kunstenaar Hans Wijninga legt met de expositie van zijn haast spookachtige zwart-witfoto's een link naar de kleurrijke kasteelheer De Woelmont.

door Loeki Bruinink

Ammerzoden - Arthur baron de Woelmont was de laatste adellijke bewoner van het kasteel in Ammerzoden. Halverwege de 19e eeuw experimenteerde hij met fotografie, wat heel vooruitstrevend was in die tijd. Zo'n 150 jaar later pionierde Hans Wijninga op dezelfde locatie met een nieuwe fototechniek die gebruikmaakt van een 3D laserscanner. Het resultaat is tot 31 oktober te zien in Kasteel Ammersoyen tijdens het kunstproject 'Een zacht Geruis'.

Dagenlang zwierf Hans Wijninga met de 3D scanner door de vertrekken van het kasteel. Van de zolder vol vondsten uit de slotgracht tot de koele kerkers. De kwetsbare scanner werd voorzichtig de smalle torentrappen op en af gedragen. Het apparaat, dat in het dagelijks leven vooral wordt ingezet in de bouw- en infrasector, bracht het middeleeuwse slot op unieke wijze in kaart. De registraties van de scanner vertaalde Wijninga met zijn computer in bijzonder beeldmateriaal. De foto's hangen door het hele kasteel. Met hun grafische karakter lijken het soms wel oude, duistere gravures. Kasteel Ammersoyen spreekt al tot de verbeelding, maar de tentoonstelling van deze fotocollectie zorgt nog eens voor een extra mysterieuze sfeer.

De expositie van Wijninga is onderdeel van het project 'Een zacht geruis'. Productiehuis Plaatsmaken koppelde in samenwerking met Geldersch Landschap & Kasteelen en Museum Arnhem zeven kunstenaars aan zeven kastelen. Zij kregen de opdracht om met nieuw eigen werk te reageren op het kasteel dat hen was toegewezen. Dat Wijninga Kasteel Ammersoyen kreeg toebedeeld, is niet zo verwonderlijk. Zijn liefde voor fotografie deelt hij met de voormalige kasteelheer De Woelmont.

Over deze excentrieke baron doen nog steeds de meest kleurrijke verhalen de ronde. Momenteel wordt zelfs een poging gedaan zijn spraakmakende levensloop in een boek vast te leggen. Feit is dat hij foto's maakte in een tijd waarin de fotografie nog in de kinderschoenen stond. De afbeeldingen geven een mooi inkijkje in het kasteelleven in die tijd. Dankzij de avontuurlijke levensstijl van de baron slonk het familiekapitaal in rap tempo, moest hij in 1873 afstand doen van het kasteel en raakte hij aan lager wal. Maar anderhalve eeuw later zorgt Hans Wijninga voor een eigentijdse ode aan de fotograferende kasteelheer. Met zacht geruis komen heden en verleden beeldend bij elkaar.

Meer berichten