Henk Murraij (l) voor zijn schilderstuk 'Poppy' en Helma Kluft met haar werk ‘Samen op pad’. Hun schilderwerk is te bezichtigen in Het Hedels Historisch Museum in Hedel. Foto: Mieke Boelen
Henk Murraij (l) voor zijn schilderstuk 'Poppy' en Helma Kluft met haar werk ‘Samen op pad’. Hun schilderwerk is te bezichtigen in Het Hedels Historisch Museum in Hedel. Foto: Mieke Boelen

'Alles Anders' in Historisch Museum

'Alles Anders' staat er op het affiche, waarmee de expositie van Helma Kluft en Henk Murraij wordt aangekondigd. De fraaie schilderwerken zijn nu te zien in Het Hedels Historisch Museum in Hedel.

door Mieke Boelen

Hedel - Tijdens de opening van de expositie heffen Helma Kluft en Henk Murraij met de aanwezigen trots het glas. "Alles verandert, de seizoenen, wij, onze smaak en hierdoor ook ons werk. Continue zijn we in transitie." Het tweetal is blij met de grote opkomst bij de opening. "Cosmos heeft veel mensen op ons pad gezet", zegt Murraij. Kluft vult aan: "Echt wel." Volgens de exposanten, die voor de derde keer hun werk tonen, is er duidelijk sprake van 'groei' in hun werkwijze. "We zijn vanaf 2004 bezig; eigenlijk wilden we destijds weten of we zouden kunnen schilderen en we gaan nog steeds elke dinsdagavond in Beneden-Leeuwen schilderen. Ja, je moet werk maken van je grootste talent en we zijn met deze expositie wat meer buiten de lijntjes gaan lopen." Kluft werd geïnspireerd door haar reis naar Curaçao en slaagde er in om daar kleurrijke schilderwerken van te maken. Fruitige rode bessen, een fleurige moorkop en hortensia's, twee honden, lekkere bonbons en een brug in aanbouw in Curaçao sieren de wanden van het museum. Hetzelfde geldt voor Murraij, die inspiratie haalde uit zijn indrukwekkende pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. De toeschouwer kan als het ware de reis ervaring mee beleven door het kunstwerk met de reiziger, de warme deken, verschijning, het klavertje vier en last but not least de rode bloem poppy en grote zonnebloem met in het hart de wandelschoenen en de Atlantische Oceaan met Finisterre als eindbestemming.

"Knap geschilderd en in één woord heel kleurrijk", zegt Els Hofmans, die als gastvrouw van het Historisch Museum aanwezig is bij de opening van de expositie. Wijzend naar het klavertje vier. "Het lijkt alsof er écht druppels op liggen." En het schilderstuk met bonbons: "Daar zou je er zo eentje van af kunnen pakken." Vrijwilliger Hofmans is zichtbaar enthousiast over de expositie. "Wij doen 't zoals de exposant het wil, in overleg is veel mogelijk en iedereen kan hier zo'n drie tot vier weken voor vijfentwintig euro exposeren. Iedereen doet het op z'n eigen manier." Zo ook tijdens de expositie 'Alles Anders', waar de bezoeker eveneens het boek 'Durven Zijn', dat door Henk Murraij is geschreven, kan inzien.

Openingstijden
De expositie van Helma Kluft en Henk Murraij is gratis te bezichtigen op 27 april van 11.00 uur tot 17.00 uur, op 28 april, 5, 12 en 19 mei van 14.00 uur tot 17.00 uur. Op 30 april, 7 en 14 mei van 19.00 uur tot 21.00 uur.

Meer berichten