Logo carillon.nl


<p>De diploma-uitreikingen vondem dit jaar plaats via een drive-in.</p>

De diploma-uitreikingen vondem dit jaar plaats via een drive-in.

(Foto: Marielle Pelle)

‘Deze laatste twee jaar duurde lang’

Opnieuw een bijzonder schooljaar waar het de nodige uitdaging vroeg voor eindexamenleerlingen. Bij een bijzonder jaar met veel regels, maatregelen en voorschriften hoort ook een soort gelijke diploma-uitreiking. Afgelopen week was er voor alle examenleerlingen van de het Cambium College uit Zaltbommel een Drive-in diploma-uitreiking.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - Drie avonden op rij arriveren toeterende en versierde auto’s op het festivalterrein achter het Cambium College. Na twee bizarre schooljaren, waarin corona alles bepaalde, is het 98 procent van de leerlingen toch gelukt om hun papiertje te halen. “Het entreebewijs voor je vervolgonderwijs”, zoals conrector Tom van de Brink het noemt.

Voor veel leerlingen is het vooral ook genieten van die laatste momenten om samen met je klasgenoten herinneringen te maken aan die middelbare schoolperiode. De vriendinnen Sabrina, Donna, Shakira en Celine laten zich door hun moeders nog even op de foto zetten in hun nieuwste en feestelijke outfit. “Het was een lastig jaar”, vertelt vwo-leerling Sabrina Verlouw uit Well. Haar vriendin Donna Floor uit Gameren knikt en vult eerlijk aan: “Het waren moeilijke tijden, alles draaide om corona, regels en maatregelen.” Sabrina knikt: “De laatste twee jaar duurden langer dan de vier jaar daarvoor.” “Je ziet niemand”, zegt Shakira Gao uit Tuil. “Maar wat was het fijn dat we aan het einde als examenleerlingen wel naar school mochten.” Celine van Oostrom uit Zaltbommel lacht: “We hadden de hele school voor ons alleen.” Zes jaar gingen ze met plezier naar het Cambium, maar ze kijken nu wel uit naar een nieuwe stap. “Het lijkt wel of die brugklassers elk jaar kleiner worden”, zegt Celine. Ze gaat psychologie studeren in Tilburg. Dit beaamt ook Donna. Ze wil graag naar een opleiding voor film en audiovisuele media, maar helaas kan ze daar nog niet terecht. Ze neemt een tussenjaar en gaat op zoek naar ervaring in de film en media. “Ik ga reizen of vrijwilligerswerk doen. Ik ga kijken waar ik ervaring op kan doen.”

De Nieuwaalse Ruben van Hemert loopt met een grote glimlach nog even bij verschillende klasgenoten langs, met wie hij zes jaar op het vwo zat. “Ik heb het altijd heel gezellig gehad. Ik hoef hier nog niet weg, hoor”, zegt hij met een sprankelend enthousiasme. Zijn nieuwe uitdaging is de studie Civiele techniek in Den Bosch. “Ik ga eens kijken of dat iets is”, zegt hij nuchter, maar vrolijk.

Award
De diploma-uitreiking heeft het Eurovisie Songfestival als thema. Leerlingen verschijnen in hun mooiste outfit op de rode loper en docenten zorgen voor de vrolijke noot door een muzikale bijdrage te geven deze avond. Aan het eind mogen de leerlingen voor de verandering een cijfer geven. Zij beslissen welke docent het Euro Vision Cambium Festival wint. Maar voordat het zover is, is er voor elke leerling een persoonlijk woord. Elke leerling krijgt de aandacht die hij of zij verdient, ook als ze vanuit huis mee moeten kijken omdat ze in quarantaine zitten. Er worden deze avond ook prijzen gegeven voor talenten. Van doorzetter, tot beste smoezenverzinner of de kwekkeboom voor het meeste kwekken in de klas.

Geschiedenisdocent Coen Hubers vertelt met trots over zijn leerlingen, maar zegt eerlijk. “Dit jaar was verschrikkelijk. Vanaf half december was er niets meer aan. Ik vond het een opluchting dat de eindexamenkandidaten wel naar school mochten. Want”, zegt hij eerlijk, “lesgeven is toch het mooiste wat er is. Het was een mooie klas, ze hebben hard gewerkt, maar het is nu tijd dat ze een nieuwe stap zetten!”

Meer berichten