Logo carillon.nl


<p>Vrijdagmiddag verzamelden jong en oud zich bij het veld naast de Deken Wehmeijerschool om de plannen voor de Ontmoetingstuin te bekijken.</p>

Vrijdagmiddag verzamelden jong en oud zich bij het veld naast de Deken Wehmeijerschool om de plannen voor de Ontmoetingstuin te bekijken.

(Foto: Loeki Bruinink)

‘Ontmoetingstuin is van ons allemaal’

Ideeën voor de ontmoetingstuin aan de Voorstraat? Nou, die hebben de leerlingen van de Deken Wehmeijerschool wel. Wat dacht je van een trampoline, een klimtoren van 43 meter hoog of een tokkelbaan waarmee je zo vanaf de school de zandbak in roetsjt? Vrijdag spraken jong en oud zich uit over het ontwerp voor de tuin naast de basisschool.

door Loeki Bruinink

Velddriel - Een vrolijk gekleurd busje staat geparkeerd op het grasveld naast de Deken Wehmeijerschool. Dit stuk grond van zo’n 1.100 m2 ligt sinds 2012 braak, maar daar komt binnenkort verandering in. Het saaie veld verandert dan in een heuse ontmoetingstuin. Het ontwerp hiervoor is op de zijkant van de bus geplakt. Als het aan de Dorpsraad Velddriel en de school ligt, moet dit plan volgend jaar grotendeels zijn gerealiseerd.

“In 2017 hebben we met huiskamergesprekken achterhaald waar inwoners en organisaties in Velddriel behoefte aan hebben”, vertelt Carola van Kessel, voorzitter van de dorpsraad. “Wat ontbreekt in ons dorp? We spraken erover met jeugd, ouderen, ondernemers en ouders. De tips die we toen hebben opgehaald, zijn meegenomen in het ontwerp voor de ontmoetingstuin.”

Deze middag is het hele dorp uitgenodigd om iets van dit ontwerp te vinden. De beplanting – met bloemenmengsels en veel struingroen - kan op goedkeuring rekenen. Hetzelfde geldt voor de deels overkapte hoek met picknicktafels. Die hoek kan straks voor allerlei doeleinden worden gebruikt: buitenlessen, lunchplek en verzamelplaats voor ouders die na het wegbrengen van de kinderen nog even met elkaar willen kletsen.

Stichting Open Bejaardenwerk Nooitgedacht en de senioren zijn blij met de geplande jeu-de-boulesbaan. Als deze tenminste toegankelijk wordt voor rollators. Hetzelfde geldt voor de moestuin. Die willen de ouderen straks best helpen onderhouden, maar dan moet er wel genoeg verharding omheen zijn.

Bruikleenovereenkomst

De basisschoolleerlingen hebben zich eerder op de dag al uitgesproken over de voorgestelde speeltoestellen. De stepping stones en nestschommel zien de meesten wel zitten. En een grote glijbaan mag niet ontbreken. Maar er kan best meer bij. Een kabelbaan zou cool zijn, toch? De juffen zien een waterspeelplaats wel zitten. Terwijl iedereen er nog op los fantaseert, zetten wethouder Erik van Hoften en Van Kessel een handtekening onder de bruikleenovereenkomst. Hiermee is vastgelegd dat de gemeente Maasdriel de komende vijftien jaar geen aanspraak zal maken op het stuk grond.

De uitvoering van het plan wordt geschat op 70.000 euro. Met subsidies en sponsoring - in geld en diensten - verwacht de dorpsraad dat het moet lukken, gebruikmakend van de expertise van de Leefbaarheidsalliantie. Een lokale aannemer heeft al laten weten het grondwerk voor zijn rekening te nemen. De Capreton levert een bijenhotel. “De tuin is er straks voor ons allemaal. Dus we doen het samen.”

Meer berichten