Logo carillon.nl


<p>De spanning hing in de lucht tijdens de eerste Bommelerwaardse Knikkerkampioenschappen. Het werd een echte dorpenstrijd!</p>

De spanning hing in de lucht tijdens de eerste Bommelerwaardse Knikkerkampioenschappen. Het werd een echte dorpenstrijd!

(Foto: Marielle Pelle)

Knikkers racen over de Waalkade

In alle kernen van de Bommelerwaard werden de afgelopen weken voorrondes gespeeld van de knikkerkampioenschappen. De zes winnaars uit elke kern mochten hun woonplaats verdedigen op de Bommelerwaardse knikkerkampioenschappen op de Waalkade in Zaltbommel.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - De spanning heerst boven de 24 knikkerbanen. Honderd kinderen gaan de strijd met elkaar aan in dit kampioenschap. “Het is heel leuk en ik hoop dat ik door ben”, zegt de 8-jarige Mats Hus uit Brakel. Samen met zijn vriend Fender wacht hij gespannen de eerste uitslagen af.

De organisatie is blij dat de kampioenschappen door mogen gaan. Er moesten, gezien het aanscherpen van de maatregelen, wel enkele aanpassingen worden gedaan. Er wordt nu gespeeld zonder publiek. Ouders zijn ondertussen boodschappen doen, of kijken toe vanaf de muur op de Waalkade. Waar het druk is, om de stand van het stijgende Waalwater te zien. Spel& heeft de organisatie in handen, die voor het eerst op dit niveau gespeeld worden.

Knikkerrace
“Dit is helemaal fantastisch, ik hou van knikkeren! Maar ik ben best zenuwachtig, ik had niet verwacht dat ik zo ver zou komen”, vertelt de 10-jarige Marith Mans uit Poederoijen. Naast de knikkerkampioenschappen, was er ook een knikkerbaanbouwwedstrijd. Verschillende creatieve kinderen zijn aan de slag gegaan om een baan met actie en reactie te bouwen. “Kijk dit is onze knikkerbaanrace. Hier is de vliegende bocht en dat is de colabocht.” Daar gaat de knikker door een lege colafles. “En dan gaat hij door de komkommer om aan het eind te gaan als een banaan.” Het is het bouwwerk van Sem Kanselaar (9), Kenji van Hooft (11) en Kyan van Hooft (9) uit Kerkdriel. “Dit was echt leuk. We hebben hem gebouwd samen met de vader van Sem”, vertelt Kenji trots. De vader van Sem lacht: “Dit zijn gewoon jongens die van racen houden en bouwden zelf van allerlei kosteloos materiaal hun eigen Formule 1 baan. Hier en daar hadden ze een beetje hulp nodig, maar de creativiteit is van hun zelf.”

Dat geldt ook voor de baan van de 9-jarige Joep van Zon uit Ammerzoden en Noor Krijgh uit Well. “We wilden rond een thema bouwen”, vertelt Noor. “We hebben gekozen voor snoep, natuur en voetbal. We hebben drie middagen gebouwd!”

Kampioen
De laatste kinderen staan in de halve finale van de knikkerkampioenschappen, de spanning staat op de gezichtjes. De 11-jarige Dewi van Uden uit Zaltbommel maakt een vreugdesprongetje en klapt zachtjes in haar handen: “Ik ben door!” zegt ze met een stralend gezicht. Helaas redt ze het de volgende ronde niet.

De acht finalisten maken er een dorpenstrijd van. Wie gaat met de titel naar huis? In de bovenbouw strijden Hessel Kiep en Ricardo van de Werken tegen elkaar, beide uit Gameren. Voor de derde en vierde plaats gaat de strijd tussen Coert Bok (Nederhemert) en Ruben Westeneng (Gameren). In de voorste banen bij de onderbouw kijken Nina van Zomeren en Mike Schouten elkaar aan, ze komen uit Poederoijen, maar wie mag de kampioensbeker meenemen? Op de baan ernaast gaat het om de derde en vierde plaats, en hier speelt Nederhemert tegen elkaar in de personen van Lars Vervoorn en Herman Vos. De laatste knikker kan alles veranderen, want wie de laatste knikker erin speelt is de winnaar. Even is het helemaal stil op de Waalkade, de zon geeft een stralend decor en laat de finalisten nog even zweten, maar dan rolt de laatste knikker en mogen Mike Schouten en Hessel Kiep zich Bommelerwaardse Knikkerkampioen 2021 noemen.

Meer berichten