Logo carillon.nl


On-kruid: Guldenroede (Solidago)

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Een plant die duidelijk aanwezig is in de tuin en vaak langs de slootkant en op de wat vochtige gronden te vinden is. De statige en diep gele Canadese guldenroede kom je het meeste tegen. Deze wijkt af qua bloeiwijze van de echte guldenroede die vaak langs boszomen, maar ook in vochtige gebieden groeit.

Op de foto is de Canadese guldenroede afgebeeld, die ook wel tuinguldenroede wordt genoemd. De naamgeving van de plant verraad al dat hij oorspronkelijk uit Noord-Amerika, Canada komt. Oorspronkelijk is de guldenroede als tuinplant in Nederland ingevoerd. Pas in de 19e eeuw werd de plant, waarvan reeds in de 13e eeuw bekend was dat hij ook medicinale eigenschappen had, officieel erkent als medicinale plant.

Maar de plant wordt ook als smaakmaker in de keuken gebruikt. Hiervoor worden de verse of gedroogde bloemtopjes gebruikt. De lekkere en kruidige bladeren van de guldenroede zijn erg smakelijk om zo rauw op te eten, en smaken heerlijk in de soep. Ik moet wel eerlijk zeggen dat thee gezet van de bloemtopjes een wat bittere smaak heeft. Maar dat weegt niet op tegen de medicinale eigenschappen van de plant, bij blaas- en nierklachten. Als ik u dan vertel dat hij ook nog een ontstekend remmende en wondhelende werking heeft, dan zijn alle medicinale eigenschappen benoemd. Zijn volksnaam ‘heidens wonderkruid’ heeft hij dan ook niet voor niets gekregen.

Meer berichten