Logo carillon.nl


<p>Adri Sprong, voorzitter van Well is pijnlijk verrast door de wijze waarop zijn club door de KNVB wordt weggezet.&nbsp;</p>

Adri Sprong, voorzitter van Well is pijnlijk verrast door de wijze waarop zijn club door de KNVB wordt weggezet. 

(Foto: Wout Pluijmert)

Well en Kerkwijk diep weggedrukt

Zaterdag gaf de KNVB de nieuwe competitie-indelingen vrij. Er zou niet veel veranderen ten opzichte van vorig seizoen, maar voor de vierdeklassers Kerkwijk en Well volgt een complete aardverschuiving.

door Wout Pluijmert

Kerkwijk/Well - In het Maasdorpje Well is men zich ongelukkig geschrokken. “Ik wist niet wat ik zag. Dit is een ramp voor de club”, reageert voorzitter Adri Sprong. “Well is bij tien van oorsprong zondagclubs in Oss, Tilburg en zelfs Helmond ingedeeld. Hier zijn wij niet blij mee.” Sprong stelt vast dat Well uit de voormalige afdeling Dordrecht komt. “Wij komen sinds jaar en dag uit tegen gezellige echte zaterdagclubs, veelal uit de dorpen. Nu komen wij in een nieuwe wereld. Die zaterdagteams van een zondagvereniging hebben geen verleden, geen sfeer en zij brengen geen publiek mee. Soms mogen wij bij uitwedstrijden niet eens op het hoofdveld spelen omdat een hoger spelend jeugdteam voorrang krijgt.”

Nabil Bouchlal, trainer bij Kerkwijk, is vooral verbaasd. “Ik begrijp de KNVB wel, want door de komst van steeds meer zaterdagploegen wordt de puzzel voor de bond groter. In de communicatie had dit namens de KNVB wel beter gekund. Met een simpel mailtje had men ons hierop kunnen voorbereiden. Maar goed, het is zoals het is. Ik zie hier de uitdaging wel van in. Komend seizoen gaat één grote verrassing worden.” Bouchlal is in elk geval blij dat de derby tegen Well er nog is. Hij kent ook nog clubs als nieuwkomer GVV (Geldermalsen). Beesd, Rhelico en OSC’45 waren er vorig seizoen al bij. “Verder valt het reizen wel mee. Wij zijn net zo snel in Oss als in Noordeloos of Giessenburg. Twee keer gaan wij naar mijn eigen stad Tilburg. Willem II-amateurs is overigens een echte zaterdagclub.” Bouchlal debuteerde ooit met de proftak van Willem II tegen Ajax. “Natuurlijk weet ik dat de zaterdagtak er bij die traditionele zondagclubs bijhangt en dat wij misschien weleens op een bijveld moeten spelen.” De vereniging Kerkwijk is niet blij met de indeling. Veel van de nieuwe tegenstanders brengen geen toeschouwers mee. Zij komen veelal met veertien spelers, een trainer, een grensrechter en wat ouders. “Wij moeten het ermee doen, want ik kan mij niet voorstellen dat de KNVB dit nog gaat aanpassen. Sportief gezien heb ik geen enkele indruk van het niveau. In het verleden kon ik onze positie in onze afdeling wel aardig plaatsen. Nu worden heel veel wedstrijden een ontdekkingstocht.”

Adri Sprong weet dat zijn eerste reactie primair is. “Hopelijk moet ik straks in mei 2022 mijn woorden intrekken, maar ik kan het mij niet voorstellen. Bovendien hebben wij slechts dertien teams in de vierde klasse F. Dat betekent weer twee extra vrije zaterdagen.” Sprong ziet sinds de invoering van de app de sfeer toch al van de sportparken verdwijnen. “Je ziet vertegenwoordigers van andere teams niet eens meer”, verzucht hij. Voor beginnend trainer Remy Schouwenaar wordt het meteen een uitdaging. Hij heeft geen idee wat hij dit seizoen kan verwachten.

Meer berichten