<p>Truus Brand ging met een aantal vrijwilligers aan de slag om kunstwerken te maken. Deze werken worden aan de pergola opgehangen.</p><p><br></p>

Truus Brand ging met een aantal vrijwilligers aan de slag om kunstwerken te maken. Deze werken worden aan de pergola opgehangen.


Fleurig buurtinitiatief in Rossum

Rond De Vaste Burcht en De Eigenwaard in Rossum zorgt een buurtinitiatief ervoor dat de boel er een stuk fleuriger, en dus vrolijker, uitziet. Onder leiding van Arda Honing - Cassée werden onlangs elf bloembedden gemaakt die de buurt opvrolijken.

door door Jelmer aan den Toorn

Rossum - Honing werd benaderd door Marielle van Heck van Welzijn Bommelerwaard. “Of ik iets kon bedenken om de omgeving van De Vaste Burcht en De Eigenwaard op te fleuren.” Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Honing maakte een plan en trommelde buurtbewoners uit de Achterhoek en de appartementencomplexen aan de Maasdijk op om de handen uit de mouwen te steken voor hun buren. Er was zelfs hulp die niet uit de directe omgeving van de verzorgingstehuizen kwam, tot vanuit Vianen aan toe. “Fantastisch om te ervaren dat mensen nog steeds iets over hebben voor het plezier van een ander”, aldus een stralende Honing.

Met subsidie van Welzijn Bommelerwaard werden eenjarige planten aangeschaft en via Marktplaats vond Honing elf stalen bedden en wiegjes, die ze door het hele land ophaalde. Op zaterdag 29 mei, toevalligerwijs ook de dag dat door het hele land vele vrijwilligers in het kader van NLdoet Nederland een stuk vrolijker maakten, kwamen de vrijwilligers in Rossum bij elkaar om aan de slag te gaan. “Ik heb de vrijwilligers eerst gevraagd om een ontwerp te maken van hun ‘bloembed’ en daarmee te gaan werken”, legt Honing uit. “Daarna ging de groep onder een heerlijk zonnetje de bloembedden samenstellen.” De bewoners van het verzorgingscomplex merkten de reuring ook en kwamen regelmatig, al dan niet onder begeleiding, een kijkje nemen bij de bedrijvigheid achter hun huis.

Tegelijkertijd was ook kunstenares Truus Brands bezig onder de pergola achter De Vaste Burcht. Geïnspireerd op de schilderijen van Monet konden mensen onder begeleiding van Brands zelf werken aan zes panelen waarop zij de voorzet gaf en de kunstenaars verder zelf hun draai konden geven aan het uiteindelijke resultaat. “Ik verbaasde me over het talent dat tentoongesteld werd”, aldus Brands. “We hebben met zijn allen zes schilderijen gemaakt waarin je echt het werk van Monet kunt zien.” De zes schilderijen worden, als ze goed gedroogd zijn, opgehangen aan de pergola zodat de bewoners van de Vaste Burcht en Eigenwaard ze kunnen bewonderen tijdens een wandeling om hun complex heen. “In deze lastige tijd, die de wereld van de bewoners van De Vaste Burcht en De Eigenwaard ook een stuk kleiner maakt, ben ik blij dat we met een leuke groep mensen iets hebben kunnen doen om de buurt op te fleuren”, zegt een trotse Honing. De bloembedden staan inmiddels verspreid om het complex heen en zijn voor iedereen die er langs komt te bewonderen in al hun geuren en kleuren. “Binnenkort worden ze nog voorzien van uitleg over het initiatief en een leuk gedichtje, zodat mensen ook een beetje interactie hebben met de bedden”, besluit Honing.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden