<p>Buurtsportcoaches Nick Linnenbank en Bram van Geffen en drummer Wouter Macaré zorgen voor actie bij de Leyenstein.</p>

Buurtsportcoaches Nick Linnenbank en Bram van Geffen en drummer Wouter Macaré zorgen voor actie bij de Leyenstein.

(Foto: Loeki Bruinink)

Nationale Balkon Beweegdag is hot

Buurtsportcoaches Nick Linnenbank en Bram van Geffen trommelen er samen met drummer Wouter Macaré lustig op los in de binnentuin van woonzorgcentrum De Leyenstein. Ondertussen speuren ze de balkons af. Want het is deze vrijdag 4 juni Nationale Balkon Beweegdag. Op elf locaties in de Bommelerwaard vinden activiteiten plaats om ouderen te verleiden in beweging te komen. Best een uitdaging als de thermometer 27 graden Celsius aanwijst.

door Loeki Bruinink

Kerkdriel – De drie jongemannen hebben er schik in. Al de hele dag zijn ze op pad om ouderen te activeren. Linnenbank en Van Geffen doen dat namens Spel& Bommelerwaard, Macaré namens Main Music School. “Het Nationaal Ouderenfonds organiseert deze Balkon Beweegdag voor de tweede keer. De Bommelerwaard doet nu voor het eerst mee. Hier in Maasdriel gebeurt dat op vijf locaties: in het winkelcentrum van Ammerzoden, bij De Munt in Hedel, Achter de Boogerden in Heerewaarden, De Beuk in Rossum en hier bij De Leyenstein dus.”

Terwijl het drietal probeert ouderen op te trommelen voor een workshop slagwerk, tuft muziekartiest Loek den Elzen met z’n aanhangertje door Maasdriel en Zaltbommel om oud én jong mee te laten blèren met zijn smartlappen. Het programmaonderdeel Bewegen op Muziek maakt op de diverse locaties de spieren los. Terwijl kunstenares Truus Brands vooral de kwasten op papier laat bewegen: ze leert de senioren in vijf stappen een schilderij te maken.

In de binnentuin van De Leyenstein melden zich uiteindelijk slechts twee bewoners. Ze trommelen echter mee voor tien. Drummer Macaré deelt een trucje: ‘Sla op het ritme van ‘co-ca-co-la, si-naas-appel-sap’.” Met gekleurde holle stokken, zogenaamde boomwhackers, voeren ze met hun vijven het tempo op. Ook het hekwerk, paaltjes en skippyballen moeten het ontgelden.

Dat de balkons leeg blijven, komt niet alleen door de warmte. Deze middag sluiten zo’n dertig bewoners de Beweegweek binnen af met muziek. Een organist weet de handjes daar al op elkaar te krijgen. De slagwerkers duiken de zaal in om de boel verder op te zwepen met hun getrommel, nu begeleid door vrolijke orgeltonen. ‘Çoca-cola-si-naas-appel-sap’ mixt moeiteloos met ‘Zullen we maar weer een potje dansen’.

Het drietal kan terugkijken op een geslaagde beweegdag. Al vielen de mussen van het balkon en was de opkomst bescheiden, de sfeer zat er overal goed in. “In Hedel ontstond zelfs een heuse polonaise-op-afstand. Ook omstanders reageerden enthousiast: kinderen deden spontaan mee, automobilisten stapten uit, fietsers kwamen zwaaiend voorbij. Wel merkten we dat het bewegen voor de ouderen vaak bijzaak was, ze zaten vooral verlegen om een praatje.” En dat maakt deze Balkon Beweegdag misschien nog wel het meest duidelijk: wat heeft iedereen dit menselijk contact gemist!

Meer actie op Bommelerwaardbeweegt.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden