On-kruid: Kruipend Zenegroen

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Ik geef toe dat ik een beetje onkruid in mijn tuin niet erg vind, maar ik ben toch ook wel blij met het kruipend zenegroen in mijn voortuin. Omdat deze bodembedekker zich snel uitbreidt! Daardoor neemt het kruipend zenegroen dan de overhand en onderdrukt de groei van het onkruid. Mede daarom wordt deze plant steeds vaker op schuine kanten van tuinen en taluds aangeplant en om afbrokkeling tegen te gaan.

Het kruipend zenegroen is winterhard. De roodgroene bladeren blijven in de winter hun kleur behouden. In het voorjaar komen er opvallende kleine, paarsblauwe, lipbloemige bloemen, die later verkleuren naar wit aan de toortsachtige stengel van de plant. Opvallend is dat de bloem een grote onderlip heeft en een kleine haast niet zichtbare bovenlip. Deze nectarplant is belangrijk voor bijen en vlinders.

Een leuke bijkomstigheid is dat deze plant medicinaal, maar ook als keukenkruid te gebruiken is. De bittere smaak van de jonge blaadjes doet sterk aan witlof denken. Gebruik deze smaakmaker rauw in de aardappelpuree of andere aardappelgerechten. Mijn tante had een kruipende zenegroene planten in een hangmandje, om op ooghoogte te kunnen oogsten. Ze strooide de licht bittere bloempjes over haar omelet, groentetaart en over een boterham met kaas. Ook zette ze thee van de bladeren tegen de kriebelhoest en gebruikte ze de thee om wondjes te reinigen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden