<p>Simon Fust, Carlijne van Santvoort en Kees Tanis inspecteren de onbespoten groenten, kruiden en bloemen op Bommels Buiten.</p>

Simon Fust, Carlijne van Santvoort en Kees Tanis inspecteren de onbespoten groenten, kruiden en bloemen op Bommels Buiten.

Bommels Buiten groeit en bloeit

Net als je denkt te verdwalen in de uiterwaarden tussen Zaltbommel en de Hurnse Kil, ontdek je Bommels Buiten. De voormalige bramenkwekerij is omgetoverd tot een waar groente-, fruit-, kruiden- en bloemenparadijs. Het blijkt veel meer te zijn dan de verser dan verse voorraadkast van restaurant Bommels Bakhuys. Hier komen mensen bij elkaar die veel moois tot bloei brengen.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel – Het is nog rustig rond de kas, bessentuin, rabarberberg en talloze bedden met groente, kruiden en bloemen. Carlijne van Santvoort en Simon Fust, eigenaren van restaurant Bommels Bakhuys en Bommels Buiten, hebben deze ochtend alleen gezelschap van Kees Tanis. Die is bezig met de voorbereidingen voor de komst van zijn varkens. “Husumers, de Lakenvelders onder de varkens”, vertelt hij even later, terwijl hij een foto toont van een roodbonte zeug met een serie biggetjes in haar kielzog.

“Het past in de filosofie van Bommels Buiten: lokaal, puur en eerlijk”, leggen Van Santvoort en Fust uit. “Dat is de voeding die we in ons restaurant op tafel zetten. Onbespoten groente en fruit en alleen vlees van dieren die een goed leven hebben gehad. Met zo min mogelijk ‘foodmiles’. In overleg met alle betrokkenen bepalen we wat we in een seizoen telen. Ons menu du jour passen we aan op de oogst. Zo’n 60 tot 70% van wat op het bord ligt, komt uit deze moestuin. Soms wel 90%.”

“Het is aangenaam koken als je de ingrediënten een paar kilometer verderop vers op het veld hebt staan. We telen nu ook voor restaurants Flicka en La Provence.” De tuin inspireert echter ook op ander vlak. Landschapsarchitect Carien van Boxtel, die samen met tuinontwerper Emiel Versluis tekende voor het ontwerp van Bommels Buiten, vindt er de ideale plek om vergeten bloemen te kweken. Fotograaf Diana Monkhorst heeft in een hoekje van de kas een studio ingericht. Daar legt ze de kleurrijke oogst van Bommels Buiten vast in de voor haar zo typerende stillevens. De Husumers van Tanis scharrelen straks rond de bijenkasten van imker Jan Vernooij.

“Deze initiatieven ontstaan organisch. Als we een klik voelen met iemand en zijn idee past in ons concept, dan geven we alle ruimte.” Dat Bommels Buiten zo voortvarend tot bloei is gekomen, komt ook door corona. “Ons restaurant moest op slot. Daardoor konden we een groot deel van onze tijd en energie in de tuin kwijt. Afwisselend werken hier nu zo’n 25 vrijwilligers. De taakverdeling gaat helemaal vanzelf. Ieder doet z’n eigen ding.”

“Bommels Buiten leert ons agrarisch te denken. We zijn tegenwoordig blij als het regelmatig regent en juichen bij het zien van dikke wormen in groentebedden.” Nu het restaurant weer open is, blijven ze toch doorgaan met afhaaldiners. “Dan kun je ook thuis genieten van onze gezonde moestuinmaaltijden, bereid met alles wat Bommels Buiten heeft te bieden.”

Facebook.com/BommelsBuiten

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden