<p>Onafhankelijk cliëntondersteuners (OCO's) Anneke Boerma en Marie-Elise van Dinther lopen een stukje met je mee om de juiste hulp te vinden.</p>

Onafhankelijk cliëntondersteuners (OCO's) Anneke Boerma en Marie-Elise van Dinther lopen een stukje met je mee om de juiste hulp te vinden.

(Foto: Loeki Bruinink)

Hulp bij het vinden van juiste hulp

‘Kom ik in aanmerking voor ondersteuning?’, ‘Welke mogelijkheden zijn er om mijn gehandicapte kind naar een reguliere school te laten gaan?’, ‘Hoe omring ik mijn lichtdementerende moeder met de juiste zorg?’ Allemaal vragen die Marie-Elise van Dinther en Anneke Boerma krijgen voorgeschoteld. Zij weten de weg in alle regelingen binnen de WMO en WLZ. En helpen je - kosteloos - om je hulpvraag helder te krijgen en de opties op een rij te zetten.

door Loeki Bruinink

Bommelerwaard - WMO, WLZ, PGB. In een wereld vol afkortingen raak je al snel het spoor bijster. Heb je hulp nodig, maar lukt het je niet om het juiste loket te vinden? Heb je geen idee van welke voorzieningen je gebruik kunt maken? Dan is het tijd om een onafhankelijk cliëntondersteuner in te schakelen. Een OCO. Wéér een afkorting, maar wel een om te onthouden.

Van Dinther en Boerma zijn van die OCO’s. Als mantelzorgmakelaars zijn ze al drie jaar actief in de regio. Sinds begin dit jaar zijn ze daarnaast gecertificeerde onafhankelijke cliëntondersteuners. Een telefoontje naar deze vrouwen is de eerste stap naar het vinden van de juiste hulp. “De vragen die we krijgen zijn heel verschillend. De hulpvragers zijn vaak verstrikt geraakt in wetten en regelingen. Sommigen hebben vergeefs een telefoontje gepleegd naar hulpinstanties. En laten het daar dan maar bij. Door hun vraag niet helder te formuleren of door onbekendheid met bestaande voorzieningen, krijgen ze niet de hulp waar ze recht op hebben. Mensen modderen dan maar gewoon door. En dat is echt ongewenst. Door iemand op tijd de juiste hulp te bieden, voorkom je erger.”

Kosteloos
“Dat mensen met een hulpvraag kosteloos een beroep op ons kunnen doen, is nog te onbekend. Wij lopen een stukje met ze mee, totdat ze de juiste oplossing voor hun situatie hebben gevonden. Wij helpen de hulpvraag duidelijk te krijgen, maar bepalen niets. Omdat wij thuis zijn in bestaande wetten en regelingen, kunnen we in korte tijd de opties voor onze cliënt op een rij zetten. Deze kan dan zelf een weloverwogen keuze maken. En dat betaalt zich uit op de lange termijn.”

Niet blijven tobben
Beide vrouwen werken als zelfstandige. Van Dinther vanuit Gameren, Boerma vanuit Zaltbommel. “Maar we vullen elkaar aan en kunnen elkaar vervangen als dat nodig mocht zijn.” Ze weten de weg binnen de diverse regelingen. Van Dinther werkt ook als OCO voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ). “We schuiven samen met een cliënt aan bij keukentafelgesprekken, helpen bij het aanvragen van een indicatie. Of zoeken uit op welke hulpmiddelen, zoals een passende rolstoel, iemand aanspraak kan maken. De vragen die we krijgen zijn echt heel divers. Worstel je met een hulpvraag? Blijf niet tobben. Neem contact met ons op. Er is meer mogelijk dan je denkt.”

Anneke Boerma 06-10460149

Marie-Elise van Dinther 06-37393800

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden