<p>Lies Frank, de vrouw achter Amivedi Bommelerwaard, woont in ...Vlissingen! Dat maakt helemaal niet uit, want alles handelt ze vanuit huis af.</p>

Lies Frank, de vrouw achter Amivedi Bommelerwaard, woont in ...Vlissingen! Dat maakt helemaal niet uit, want alles handelt ze vanuit huis af.

‘Zorg voor chip én registratie!’

Wekelijks staat een overzicht van vermiste en gevonden huisdieren in onze krant, afkomstig van Amivedi. Wat doet deze vrijwilligersorganisatie precies? En hoe kun je het best een melding van een vermissing of vondst doen? We vroegen het aan Lies Frank, de beheerder van meldpunt Bommelerwaard. Verrassend genoeg woont ze zelf in Vlissingen.

door Loeki Bruinink

Vlissingen - “Ik begrijp de verbazing. Maar je werkt vanuit huis, dus je kunt in principe elk meldpunt beheren. Tenzij je het plaatselijke dialect niet verstaat.” Lies Frank is één van de 140 vrijwilligers die de 110 Amivedi meldpunten bemensen, verspreid over het hele land. Zij doet er alles aan om gevonden en vermiste dieren weer met hun eigenaar te herenigen. “Ik doe dit werk nu twee jaar en voel me inmiddels verbonden met de Bommelerwaard.”

Dagelijks ontvangt de Zeeuwse telefoontjes en digitale meldingen uit Maasdriel en Zaltbommel. “Van mensen die een huisdier hebben gevonden of van baasjes die verdrietig zijn, omdat hun huisdier is verdwenen. Ik probeer ze gerust te stellen. Bij overleden, gevonden dieren vraag ik of ze de dierenambulance hebben verwittigd. Anders doe ik dat alsnog. En ik adviseer mensen om het formulier op onze website in te vullen, zodat ze gelijk een foto van het dier kunnen meesturen.” Lies controleert alle gegevens, checkt het databestand van Amivedi en plaatst de melding vervolgens op de website en facebookpagina. Ook geeft ze tips aan baasjes van vermiste dieren. “Doe een oproep in de buurtapp en op Facebook. Op onze site kun je ook een flyer maken. Let wel op, want deze mag je niet overal ophangen en doe dat zeker niet met nietjes of spijkers in bomen.”

Is een dier gechipt, dan wordt het baasje meestal snel gevonden. “Dus zorg dat je huisdier gechipt én geregistreerd is. Dat controleer je op chipnummer.nl. Gevonden dieren zonder chip, gaan naar de opvang, zoals het asiel in Bruchem. Gewonde of zieke dieren worden eerst naar de dichtstbijzijnde dierenarts gebracht. Overleden dieren worden opgehaald door de dierenambulance. Die bewaart ze veertien dagen in de koeling. Mocht de eigenaar zich binnen deze periode melden, dan kan deze nog afscheid nemen. De samenwerking met de instanties is echt geweldig!”

De kat is het meest vermiste huisdier, weet Lies uit ervaring. “Het zijn ook zulke eigenwijze dieren. Ze lopen meestal vrij rond, kruipen overal in en achter. Zoals in schuurtjes en bestelbussen.” Met alle gevolgen van dien. “In december hebben we vaak te maken met honden die schrikken van vuurwerk en in paniek wegrennen. Opvallend is ook dat sinds de komst van corona meer kittens worden gevonden.” Lies is telefonisch van 09.00 tot 21.30 uur bereikbaar. “Je kunt ook inspreken. Dan bel ik zo snel mogelijk terug.” Ze wil graag een keer op vakantie in de Bommelerwaard. “Zodat ik alle plekken kan bezoeken waarmee ik nu te maken heb. En kan kennismaken met de mensen achter de stemmen en berichten.”

bommel@amivedi.com of 088- 0063316

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden