<p>Roel Scheij aan het werk bij Profile Christ van Uitert Tweewielers in Kerkdriel.</p>

Roel Scheij aan het werk bij Profile Christ van Uitert Tweewielers in Kerkdriel.

(Foto: Robert van Dijk)

Fietsenmaker met ‘fingerspitzengefühl’

De meeste mensen die ‘fietsminded’ zijn kennen inmiddels de weg van Roel Scheij richting de Paralympics. De 22-jarige Scheij komt uit Hedel en is sinds zijn 12e nagenoeg blind geworden door een goedaardige tumor. Vanaf dat moment is hij vol ambitie bezig toe te werken naar een deelname aan de Paralympics op de tandem. Vanaf zijn 17e heeft hij daarvoor een team van mensen om hem heen verzameld.

door Robert van Dijk

Hedel/Kerkdriel - Het doel van deze ambitieuze jongeman is meedoen aan de Paralympics in Parijs van 2024. Een vijfkoppig bestuur houdt zich bezig met deze uitdaging. Er komt heel wat bij kijken om dit fietstalent op de tandem te krijgen en te houden. Er zijn alleen al twee piloten nodig, een voor de wegwedstrijden en een voor de baanwedstrijden. Roland en Aldo zijn hiervoor zijn vaste tandemmaatjes geworden. Wielergrootheid Erik Dekker is inmiddels ingestapt als zijn trainer/coach en hij zorgt voor een volwaardig programma met nationale en internationale wedstrijden. Om voor Scheij zijn droom daadwerkelijk te verwezenlijken is er natuurlijk ook budget nodig. Dit wordt bij elkaar geschraapt door sponsoren en allerlei acties waar tot op heden een 125 vrijwilligers hun handen voor uit de mouwen steken.

Scheij zit inmiddels niet stil als hij niet aan het trappen is. Hij heeft recent zijn opleiding tot fietsenmaker afgerond op een specialistische opleiding in Ermelo. Hier worden jongens en meiden opgeleid die een afstand hebben op de arbeidsmarkt maar door intensieve begeleiding toch een steeds grotere rol van betekenis kunnen gaan spelen, vooral voor hunzelf.

Knuffelgehalte
Scheijs doorzettingsvermogen en vooral zijn altijd positieve instelling, met de nodige dosis humor, heeft hem een hoog knuffelgehalte gegeven in de gemeenschap in Maasdriel. De mensen in Hedel leven allemaal met hun plaatsgenoot mee op de weg naar Parijs en in Kerkdriel heeft Christ van Uitert hem een baan aangeboden in de werkplaats.

Ik ben afgelopen week even gaan kijken hoe dat dan in zijn werk gaat. Met verbazing zag ik het gemak waarmee Scheij de fijne werkzaamheden aan de fietsen ogenschijnlijk moeiteloos verrichtte. Nu ben ik niet helemaal objectief, want ik vind een band plakken al een hels karwei. Scheij bezit wel het engelengeduld om de kleine onderdelen stap voor stap weer terug op zijn plaats te zetten. Dit kan je alleen doen als je de juiste instelling hebt, in mijn optiek.

Deze instelling zullen ze in Papendal ook zeker opgemerkt hebben. Hier maakt hij onderdeel uit van de talentenpool van de KNWU. Deze houden zijn sportieve ontwikkelingen nauwgezet in de gaten. Wat zijn werk betreft, ga gerust eens langs bij de fietsenmaker in Kerkdriel voor kleine reparaties of een praatje, zoals alleen authentieke fietsenmakers kunnen houden.

Wil je meer over Scheij en zijn ambities weten? Kijk op teamroelscheij.nl. Hier kun je ook lezen hoe je hem kunt helpen op zijn weg naar Parijs 2024.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden