<p>Het bordje op de bast van de Amerikaanse Tulpenboom in het Rossumse Slotpark vertelt wat deze grote reus voor zijn omgeving betekent.</p>

Het bordje op de bast van de Amerikaanse Tulpenboom in het Rossumse Slotpark vertelt wat deze grote reus voor zijn omgeving betekent.

(Foto: Loeki Bruinink)

Welke boom verdient een nominatie?

Maakt een Bommelerwaardse boom kans om de landelijke Boom van het Jaar verkiezing te winnen? Dat zou zomaar kunnen. Er zijn genoeg indrukwekkende exemplaren te bewonderen in de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel. Het gaat SBNL Natuurfonds, de organisator van de verkiezing, echter vooral om het verhaal achter de boom. Tot 20 mei kun je een boom nomineren.

door Loeki Bruinink

Rossum - De Bommelerwaard telt aardig wat waardevolle bomen, blijkt alleen al uit de lijsten op de gemeentelijke websites. Maar welke verhalen achter deze bomen schuilgaan, blijft onvermeld. Om juist die verhalen meer bekendheid te geven, is de Boom van het Jaar Verkiezing in het leven geroepen.

Welke boom verdient het nou echt om genomineerd te worden? Tot 20 mei kun je dat - als individu, familie, vereniging, bedrijf of gemeente - doorgeven aan SBNL. Een vakjury kiest per provincie één boom. Zij maakt 26 augustus de twaalf genomineerden bekend. Daarna kan iedereen stemmen op zijn favoriete boom. Uiteindelijk wordt 20 oktober de winnaar bekend gemaakt.

Getuige van lief en leed
Bij deze verkiezing gaat het dus niet om de oudste, mooiste of grootste. Het gaat om het verhaal. Dat kan een heel persoonlijk of historisch verhaal zijn. Neem de reusachtige populier direct aan de Waal in het gehucht De Kop in Heerewaarden. Volgens de overlevering gebruikten schippers deze Kopse Boom vroeger als bakenboom. Wie weet daar nog het fijne van? Toch zonde als die verhalen worden vergeten.

Verdient de oude linde tussen de twee appartementencomplexen aan de Maasdijk in Rossum wellicht een nominatie? De boom gaf ooit inspiratie voor de naam van de lagere school die zich daar vestigde: de Groene Linde. De school is weg, de boom staat er nog. Als getuige van veel lief en leed.

Twaalf apostelen
Tientallen meters verderop vertellen de bomen rond de Apostelheuvel in het Slingerbos hun verhaal. De heuvel werd indertijd aangelegd door de vermaarde landschapsarchitect De Virieu, in opdracht van baron Van Randwijck. Rond de heuvel werden negen lindebomen en drie kastanjebomen aangeplant. Die stelden de twaalf apostelen voor. Een Christusdoorn werd in hun midden gezet. De baron en zijn gezin dronken ‘s middags graag thee op de Apostelheuvel. Vanaf die verhoging, tussen de bomen door, hadden ze namelijk fraai uitzicht op hun slot.

In het Slotpark staat ook de imposante Amerikaanse Tulpenboom. Vorig jaar woedde er een brandje in zijn binnenste. Nu staat er een hekwerk omheen. Het bordje op zijn bast meldt: ‘Ik heb 2.296 m2 aan bladeren. Ik lever jaarlijks 292 dagen zuurstof voor 1 persoon. Ik vang jaarlijks 67,6 kilo CO2 af’. Reden waarom eigenlijk álle bomen een nominatie verdienen.

Nomineer tot 20 mei een boom met verhaal via www.deboomvanhetjaar.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden