‘Laat onze historie niet verloren gaan’ | Al het nieuws uit Maasdriel


<p>Rossum heeft een rijke geschiedenis. Hans ter Heege, Henk Wijgerse en Jelmer aan den Toorn willen foto&rsquo;s en andere bewijzen daarvan bewaren.</p>

Rossum heeft een rijke geschiedenis. Hans ter Heege, Henk Wijgerse en Jelmer aan den Toorn willen foto’s en andere bewijzen daarvan bewaren.

(Foto: Loeki Bruinink)

‘Laat onze historie niet verloren gaan’

Hans ter Heege, Henk Wijgerse en Jelmer aan den Toorn koesteren de geschiedenis van hun dorp. Zit je bij deze mannen aan tafel, dan vliegen al gauw de namen van vroegere inwoners en bouwwerken je om de oren. De drie Rossummers delen hun enthousiasme over het wel en wee van weleer. Om te voorkomen dat bewijzen van die rijke historie verloren gaan, willen ze het Rossums Archief en Documentatiecentrum oprichten.

door Loeki Bruinink

Rossum - Het zijn bekende gezichten in het dorp. Henk Wijgerse (bijna 81) is een wandelende en schrijvende bron van historische wetenswaardigheden, Hans ter Heege (80) is onder meer initiatiefnemer van het boekje Rossum en Hurwenen in de Tweede Wereldoorlog, waaraan ook Jelmer aan den Toorn (37) een bijdrage leverde. Ze zijn alle drie gegrepen door de historie van hun woonplaats.

Vuilcontainer
In de dorpsraad, waar Ter Heege in het bestuur zit, werd al langere tijd nagedacht over mogelijkheden om oude fotocollecties te behoeden voor de vuilcontainer. “Aanleiding was het overlijden van een markante Rossummer met een omvangrijke collectie foto’s en documenten van het dorp. Op zo’n verzameling moet je zuinig zijn. En dat geldt ook voor de collecties van andere inwoners. Ze vertellen het verhaal van Rossum. Je moet er toch niet aan denken, dat ze na het overlijden van de eigenaar worden weggegooid.”

“Het zou mooi zijn als er in Rossum een plek komt, waar we foto’s en ander historisch materiaal kunnen documenteren en archiveren: een bron van informatie voor huidige en toekomstige generaties.” Samen verkennen de drie mannen de mogelijkheden om dit vorm te geven.

“Allereerst is het van belang dat inwoners weten dat zij hun foto’s en ander historisch materiaal bij dit Rossums Archief en Documentatiecentrum in oprichting kunnen afgeven. We moeten meer bekendheid krijgen. Daarom zijn we ook begonnen met het uitgeven van een maandelijkse flyer. Daarin belichten we telkens een ander historisch onderwerp. Wist je bijvoorbeeld dat Rossum maar liefst zestig verschillende winkels heeft gekend? Leuk om daar meer over te vertellen. En nog leuker om daar foto’s bij te kunnen plaatsen. De flyers liggen bij bakkerij Gremmee en kun je gratis meenemen.” De locatie van het archief staat nog niet vast. “Een kamer boven in Dorpshuis De Parel zou een logische, toegankelijke plek zijn. Het initiatief moet de kans krijgen om te groeien.” Krijgt Rossum straks zijn eigen oudheidkamer of zelfs een klein oudheidkundig museum? De tijd zal het leren.

De boodschap aan de inwoners van Rossum is in ieder geval duidelijk: “Gooi schoenendozen met foto’s, bijzondere voorwerpen en documenten niet weg! Behoud dit materiaal voor volgende generaties en neem contact met ons op. Laat de Rossumse historie niet verloren gaan!”

Contact: Heege027@upcmail.nl of bel Jelmer: 06- 557 024 27.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden