‘We hoeven niet meer naar Sint Jan’ | Al het nieuws uit Maasdriel


<p>Mondkapje af, foto, mondkapje weer op. In kleine kring werd de Rossumse kapel ingewijd. Door corona volgt de offici&euml;le opening later dit jaar.</p>

Mondkapje af, foto, mondkapje weer op. In kleine kring werd de Rossumse kapel ingewijd. Door corona volgt de officiële opening later dit jaar.

(Foto: Loeki Bruinink)

‘We hoeven niet meer naar Sint Jan’

Een kaarsje opsteken bij de Heilige Maagd, dat kan sinds vorige week donderdag in Rossum. Aan de HC de Jonghweg, bij de oude begraafplaats, staat een gloednieuw Mariakapelletje. Mooi in haar eenvoud. Corona stak een stokje voor de feestelijke opening. Die is uitgesteld naar later dit jaar. Toch is besloten om de deur alvast te openen. Omdat Maria juist in deze tijd troost kan bieden.

door Loeki Bruinink

Rossum - “Het duurde en duurde”, vertelt Bertha van Doorn, voorzitter van de werkgroep van de RK Parochie Heilige Franciscus die zorgdraagt voor de komst van de kapel. Maar vijf jaar na de sluiting van de H Martinus en H Barbarakerk is er in Rossum weer een plek om Maria te eren.

Toestemming om te bouwen, een locatie kiezen, het regelen van financiële middelen, het kostte allemaal tijd. Ook door corona liet de opening van de kapel op zich wachten. Werkgroeplid Wilma van Haaften verbleef door het virus weken tussen hemel en aarde. Maar ze herstelde. En nu zitten beide vrouwen tevreden tegenover elkaar op de bankjes in de kapel.

Houten Mariabeeld
De eerste kaarsjes branden al bij het gipsen reliëf van Maria met kind, dat achter een klein traliewerk op het altaartje is geplaatst. Pater Putman heeft het zojuist ingezegend, nadat oud pastoraal werker Jos Vriesema het verhaal achter de totstandkoming van de kapel uit de doeken deed. De Mariaplaquette is privébezit van een van de werkgroepleden. Later dit jaar, als corona het weer mogelijk maakt, zal de kapel officieel worden geopend. “Dan is iedereen welkom en wordt het reliëf vervangen door het houten Mariabeeld dat altijd in onze kerk heeft gestaan.”

Juist in deze tijd kan Maria troost bieden. Daarom hebben ze de deur opengezet, op 25 maart, de dag waarop de katholieken de aankondiging van de geboorte van Jezus aan Maria herdenken. Overdag zal de kapel toegankelijk zijn. Vrijwilligers uit de buurt zijn bereid gevonden om bij toerbeurt zorg te dragen voor de opening en sluiting.

Het houten Mariabeeld huist voorlopig bij werkgroeplid Piet Kooijman. “Ze staat boven”, vertelt hij. “Ik moet haar nog behandelen met jachtlak. Dat beschermt het hout tegen weersinvloeden.”

Unicum
In een tijd waarin kerken worden gesloten, mag het een unicum heten dat er een nieuwe kapel verrijst. Voor zover bekend is het de enige in de Bommelerwaard. Aannemer Jos van Boxtel strijkt goedkeurend langs de muur van het bidhuisje. “In kruisverband gemetseld, authentiek gevoegd, met natuurstenen plinten en een leien dak.” Hij is verantwoordelijk voor de bouw ervan. Zijn eerste schetsjes uit 2018 heeft hij ingelijst en zojuist overhandigd aan de werkgroep. Met geld van Kerkbalans is de toegang naar de kapel opgeknapt. “We hoeven niet meer naar de Sint Jan”, grapt de pastoor. “Nu is Maria ook in Rossum.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden