Maasdrielse kernen kiezen kleur | Al het nieuws uit Maasdriel


<p>De dorpsraden kunnen de Groencheque naar eigen inzicht, maar wel in afstemming met de gemeente, besteden.</p>

De dorpsraden kunnen de Groencheque naar eigen inzicht, maar wel in afstemming met de gemeente, besteden.

Maasdrielse kernen kiezen kleur

Worden het bloembakken aan lantaarnpalen, stinsenplanten in het park of bloemenlinten? Op dit moment zijn de dorpsraden druk bezig met het uitwerken van groene plannen voor hun eigen kern. De Groencheque van de gemeente Maasdriel zorgt voor inspiratie en zelfs voor keuzestress. Want er zijn zoveel mogelijkheden om de cheque te verzilveren en je kunt het geld maar één keer uitgeven.

door Loeki Bruinink

Maasdriel - Hoe mooi zou het zijn om je kern te kunnen versieren met bloembakken aan lantaarnpalen. De wens van Dorpsraad Well om het dorp op te fleuren, leeft ook bij de andere dorpsraden. Dat bleek tijdens hun jaarlijkse overleg eind 2020. Gemeente Maasdriel pakte meteen door en deelde in januari Groencheques ter waarde van 2.500 euro uit.

Die cheques zorgen voor inspiratie bij de dorpsraden. Want wat een ‘groene’ dingen kun je daarmee doen! Zo denkt Rossums Dorpsbelang aan stinsenplanten voor het Slingerbos en de aanplant van bomen. Alem bezint zich op mogelijkheden om de entree van het dorp op te vrolijken. En wellicht dat Hedel straks haar vroegere titel van bloembollendorp weer eer aan kan doen. De dorpsraden wikken en wegen. In Kerkdriel zijn ze er ook nog niet over uit. Begin april buigen ze zich over de plannen. Worden het bloembakken in het centrum? Of vergroening van de parkeerplaats bij de scholen? Ideeën blijven welkom. Ondertussen berekent Dorpsraad Velddriel de kosten van enkele duurzame ideeën, ook met het oog op de toekomst.

Via de dorps-app stroomden bij Dorpsraad Hurwenen tientallen ideeën binnen. De een beter uitvoerbaar dan de ander. Een paar plannen worden nu verder uitgewerkt. Het inzaaien van bloemenlinten her en der in het dorp, is een optie. Net als de aanplant van bloeiende vaste planten rond de plaatsnaamborden. En hoe leuk zou het zijn als kinderen in de herfst bloembollen planten rond de bomen bij de ijsbaan!

Vanuit het programma Krachtige Kernen begeleiden programmaregisseur en dorpsradenfunctionaris Veerle Vanvenckenray en kernmakelaar fysiek domein Eva van Stralendorff de dorpsraden bij de besteding van de Groencheques. “Iedere dorpsraad kan het geld naar eigen inzicht besteden. Maar wel in overleg en afstemming met ons. Daarmee voorkom je dat straks een zorgvuldig ingezaaide berm vroegtijdig wordt gemaaid of een geplante boom de verkeersveiligheid in gevaar brengt. Ook kunnen we adviseren bij de keuze voor bloembollen en bomen. Want niet alle soorten zijn geschikt voor kleigrond.” De Groencheque is een extraatje. De gemeente blijft zelf ook vergroenen, benadrukken de twee. “Met vooral streekeigen beplanting en oog voor biodiversiteit. Zo worden er akkerranden ingezaaid, bijenkasten geplaatst en gekapte bomen vervangen.”

“We zien de Groencheque als een pilot en wachten de ervaringen af. Hopelijk wordt iedereen er blij van en krijgt het wellicht een vervolg.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden