Happy Stones | Al het nieuws uit Maasdriel


Happy Stones

Column door Jelmer aan den Toorn

Afgelopen weekend waren wij op het mooiste eiland dat ons waddengebied rijk is; we waren op Terschelling. Wij komen daar graag om even uit te waaien of even lekker te genieten van de natuur, een wandeling door bossen, duinen of over het eindeloze strand. Ten tijde van het oude normaal kon je er ook leuk een terrasje pikken of lekker uit eten gaan, aber das war einmal.

Terwijl het afgelopen weekend de Bommelerwaard een beginnetje van de lente mocht meemaken, was het op Terschelling nog best wel frisjes. Schijnbaar door het ijs wat zich nog op IJsselmeer en Waddenzee bevond, waardoor de temperatuur van dat water nog behoorlijk laag was. Daarbij maakte de wind die vrijdag en zaterdag over diezelfde wateren het eiland op waaide het verschil. Uit de wind, in de zon was het prima toeven. Zondag was helemaal een heerlijke dag, zonder wind en met veel zon.

Tijdens de wandelingen die we maakten hebben we kennis gemaakt met het fenomeen Happy Stones. Happy Stones zijn fleurig, kleurig, artistiek of eenvoudig beschilderde stenen die over heel Terschelling verspreid liggen. Als je een Happy Stone vind mag je hem/haar/het meenemen, om thuis te bewonderen of ergens anders weer neer te leggen voor een andere wandelaar. Wij werden blij verrast én gevangen door de vrolijke steentjes, die je een lach op je gezicht bezorgen. Het geeft je wandeling, en met kinderen helemaal, een extra dimensie. Speuren naar stenen, zoeken naar goede verstopplekjes, zo maak je een wandeling interessant voor kinderen.

Dus, hoppa, aan de slag!

Helemaal niks nieuws natuurlijk, de steentjes worden in het hele land al her en der verspreid. Wij vonden er in de afgelopen vakantie in Tsjechië ook al eentje, en laatst heeft mijn dochter er ook nog twee gevonden hier in de buurt. Wie goed opgelet heeft en het lokale nieuws volgt heeft al gelezen over BommelStones of KeiTof. Ik had daar wel over gehoord en gelezen, maar op Terschelling kwam ik er pas achter dat die Happy Stones dus echt een hele rage zijn geworden. Een levendige facebookpagina waarop vondsten gedeeld worden, creaties worden getoond en een waar hele community ontstaat met enthousiaste speurders. Ik vind dat mooi. Ik vind het mooi dat mensen om zoiets iets ogenschijnlijk simpels als een beschilderde steen blij en enthousiast kunnen worden. Dat het die mensen een reden geeft om erop uit te gaan, de natuur in, lekker vitamine D bijtanken terwijl je op zoek bent naar gekleurde stenen.

Zoals dat gaat met rages, het Happy Stones virus heeft grip op mij gekregen. Gelukkig is dat een virus waar je niets van hoeft te vrezen, het ergste symptoom van dit virus is lol. Nog op Terschelling werd de facebookgroep Happy Stones Rossum (Gld.) in het leven geroepen, waardoor de inwoners van Rossum hopelijk ook meegenomen worden in de rage. Ouders met kleine kinderen hebben weer een nieuwe vorm van coronaproof vermaak erbij. Lekker samen stenen schilderen, buiten verstoppen tijdens het halen van een frisse neus en ondertussen speuren naar exemplaren van anderen. Hoe makkelijk kan het zijn?

Dus, hoppa, aan de slag! Schilderen, verstoppen, zoeken en vooral delen op Facebook.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden