<p>Preventiemedewerker Iris Kuilenberg wil voorkomen dat somberheid overgaat in een depressie, onder andere met gratis cursusaanbod.</p>

Preventiemedewerker Iris Kuilenberg wil voorkomen dat somberheid overgaat in een depressie, onder andere met gratis cursusaanbod.

Sombere buien? Je bent niet de enige!

Als je denkt dat je de enige bent met sombere gedachten, heb je het mis. Zo’n 20 procent van de jeugd in Nederland blijkt wel eens last te hebben van depressieve gevoelens. Preventiewerker Iris Kuilenberg verzorgt samen met haar collega’s van Ypse onder andere de online cursus Grip op je Dip. Met wekelijkse, anonieme chatsessies willen zij voorkomen dat neerslachtigheid bij jongeren verandert in een depressie.

door Loeki Bruinink

Bommelerwaard - “Als je je soms somber voelt, is dat niet erg. Sterker nog, het is heel normaal. Maar als die gevoelens lang aanhouden, kan het een probleem worden.” Iris Kuilenberg (28) werkt bij Ypse, een basis ggz-praktijk met preventie-activiteiten in Den Bosch. Zij ondersteunt jongeren bij het doorbreken van zo’n negatieve flow. Dat doet ze onder andere met de online cursus Grip op je Dip. Jongeren van 16 tot 25 jaar uit de Bommelerwaard kunnen anoniem en gratis aan deze chatsessies deelnemen.

Een dip is geen depressie
“Zonder camera en zonder microfoon kun je in een veilige omgeving je vragen stellen. Alleen al dat je merkt dat leeftijdgenoten herkenbare gevoelens hebben, lucht enorm op”, weet Kuilenberg. “Grip op je Dip is echter geen behandeltraject. Het draait vooral om het aanleren van praktische vaardigheden, waarmee je negatieve gevoelens kunt ombuigen.” Kuilenberg benadrukt dat een dip geen depressie is. “Als je meer hulp nodig hebt, ga je naar de huisarts.” Er is geen standaard formule voor de bestrijding van een dip. “Iedereen heeft een andere persoonlijkheid, andere levenservaring.”

Gouden combinatie
Kuilenberg noemt wel de ‘gouden combinatie’: drie adviezen die in de praktijk goed blijken te werken tegen neerslachtigheid. “Beweeg iedere dag minimaal een half uur, adviseren wij jongeren met een dip. Dan kom je even buiten, dat is ook goed voor de vitamine D. Doe daarnaast iedere dag iets fijns. Maak dat vooral klein. Denk aan het lezen in een mooi boek, het lakken van je nagels of het aantrekken van je favoriete sokken. En doe ook dagelijks iets met een ander. Drink een kopje thee met je moeder of bel met een vriend.”

Head Up!
Ypse biedt jongeren ook de mogelijkheid om een-op-een te mailen met een dipdeskundige. Offline is er ook aanbod, bijvoorbeeld de gratis cursus Head Up! Je komt dan met een groepje leeftijdgenoten op locatie bij elkaar. Voor de ouders van leerlingen van het Cambium College verzorgde Kuilenberg onlangs een webinar over het herkennen van een dip. “Het is belangrijk dat iedereen die met jongeren in aanraking komt, de signalen herkent. Buurtzorg Jong in Zaltbommel en de gebiedsteams in Maasdriel pakken al veel op. Als ouder is het belangrijk om te luisteren naar je kind, zodat deze zijn verhaal kwijt kan. Maar blijf bij je rol. Je bent geen hulpverlener. Trek voor meer hulp aan de bel.”

Kijk op gripopjedip.nl of op ypse.nl voor meer info.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden