<p>Maartje Reitsma hoort graag wat er speelt in de dorpen van Maasdriel. Vroeger hoorde je dat bij de dorpspomp. Nu via andere kanalen.</p>

Maartje Reitsma hoort graag wat er speelt in de dorpen van Maasdriel. Vroeger hoorde je dat bij de dorpspomp. Nu via andere kanalen.

‘Waar liggen de echte pijnpunten?’

Als kersvers burgerraadslid kan Maartje Reitsma proeven aan de Maasdrielse politiek. Zal ze zich kandidaat stellen bij de volgende gemeentelijke verkiezingen? Ze vraagt zich af of ze wel is opgewassen tegen die soms onbehouwen mannencultuur in de gemeenteraad. Hoe dan ook wil ze bijdragen aan een fijne leefomgeving. Mét de inwoners van Maasdriel.

door Loeki Bruinink

Rossum - Drieënhalf jaar geleden verhuisde Maartje Reitsma van Den Bosch naar Rossum. Ze werd bestuurslid van Groen Links in de Bommelerwaard en sloot zich aan bij de steunfractie van PvdA/Groen Links in Maasdriel. Afgelopen november werd ze beëdigd als (plv) burgerraadslid van deze partij. In die hoedanigheid ondersteunt ze de twee raadsleden en neemt ze deel aan de raadscommissie Samenleving en Financiën. “Het is een goede oefening om te kijken of ik geschikt ben voor de gemeentelijke politiek. En mensen leren me alvast een beetje kennen.”

Reitsma betreurt het dat er zo weinig vrouwen in de Maasdrielse gemeenteraad zitten. “Het is echt nog een mannenbolwerk.” De politiek mag ook wat meer diepgang krijgen, vindt ze. “Nu wordt voor een probleem naar oplossingen gezocht, zonder dat goed bekeken wordt wat eraan ten grondslag ligt. Waar liggen de echte pijnpunten, wat is de samenhang met andere zaken? Dat kun je alleen te weten komen door vanuit verschillende perspectieven vragen te stellen, door wetenschappelijke onderbouwing, door het gesprek met elkaar aan te gaan op een fatsoenlijke manier.”

Dat laatste is nog wel een heikel punt. Want de manier waarop in dat mannenbolwerk wordt gecommuniceerd, daar mag wat haar betreft verandering in komen. “Ben ik wel bestand tegen de soms nare politieke spelletjes?” Dat is ook de reden waarom haar man liever niet ziet dat ze zich kandidaat stelt voor een plaats in de gemeenteraad. “Hij denkt dat ik het me teveel zal aantrekken.” Maar wie Reitsma hoort praten, voelt haar gedrevenheid. De gedrevenheid om de vinger op de juiste zere plekken te leggen. Om deze grondig te bestuderen, kritische vragen te stellen, deskundigheid in te winnen. Om samen en met een duidelijke visie tot duurzame oplossingen te komen. “Je moet weten waarom je iets doet.” Niet voor niets werkt ze als zzp’er onder de naam ‘Vanuit de bedoeling’.

Iedereen moet mee kunnen doen, wat haar betreft. ”En dóe dat dan ook, want je bent onderdeel van de samenleving!” Vooral de natuur en de zorg liggen haar na aan het hart. Of ze daar in de politiek een bijdrage aan kan leveren? De tijd moet het uitwijzen. Hoe dan ook wil ze bijdragen aan een fijne leefomgeving. “Mocht de gemeenteraad niets voor mij blijken te zijn, dan stop ik mijn energie in lokale initiatieven. In het opzetten van een voedselbos, bijvoorbeeld.” Als burgerraadslid zoekt ze nu naar verbinding. “Het is belangrijk om te weten wat er speelt. Daarom ga ik graag het gesprek aan. Dus heb je zorgen, vragen of iets positiefs te melden? Laat het me weten!”

M.reitsma@maasdriel.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden