Eind goed, al goed | Al het nieuws uit Maasdriel


Eind goed, al goed

Column door Jelmer aan den Toorn

Er is al genoeg over gezegd en geschreven, dus het heeft geen nut dat ik hier nu nog en keer mijn afschuw over uitspreek, maar ik kan het nog steeds niet begrijpen wat mensen beweegt om te gaan rellen. Je kunt het ergens niet mee eens zijn, dat snap ik. Je hebt het recht om te demonstreren, dat is in de wet vastgelegd. Demonstreren is echter iets heel anders dan moedwillig erop uit trekken om ellende te gaan veroorzaken. Laat staan de angst die bij bewoners van de steden ingeboezemd wordt. Afijn, u begrijpt mijn afschuw. Nergens voor nodig ook die rellen, gewoon even nog de regeltjes volgen. Het is moeilijk en soms ook onbegrijpelijk, maar door die regeltjes te volgen zijn we allemaal juist sneller van die regeltjes af.

Ik wil ook weer een keer naar een feestje kunnen, mensen een hand kunnen geven, gewoon zonder mondkapje een winkel in kunnen, met mijn vriendin en kinderen gewoon ergens op visite kunnen, op vrijdagavond naar de kroeg, in de zomer naar een festival en noem maar op wat we nu allemaal niet mogen. Maar ik wil ook dat er heel veel mensen gezond zijn en blijven leven. Het is allemaal wat, maar het wordt echt weer beter. Ooit.

Op de avond dat in onder andere Den Bosch de relschoppers door de stad trokken gebeurde er in Rossum ook iets opmerkelijks. Niks spannends, gewoon kattenkwaad, maar het inspireerde mij om een luchtig en satirisch stukje over te schrijven. Degene die het lazen vonden het leuk dus ik denk, laat ik het in mijn column delen, zodat ik misschien bij meer mensen een lach op hun gezicht kan toveren:

Het Gelderse dorp Rossum werd maandagavond ook opgeschrikt door ongeregeldheden. Zo werd een plastic-container aan de Hogeweg zo’n 50 meter verplaatst tot naast de vijver bij de voormalige katholieke kerk. We spreken met de betrokkenen, die om begrijpelijke redenen anoniem willen blijven: “Het is verschrikkelijk om ineens te zien dat je container niet meer staat waar je hem een uur eerder neergezet had.” De container stond aan straat om de volgende dag, vandaag dus, geleegd te worden. “Ineens kwam mijn zoon erachter, toen hij na een kort bezoekje weer van de oprit af wilde rijden, dat de container verdwenen was”, aldus de geschrokken inwoner van het normaal zo rustige dorpje. “Ja dan sta je wel even te kijken, verdriet, paniek, angst, alles gaat door je heen. Ook al is het niet je eigendom, je raakt toch gehecht aan zo’n container, hè.” Door kordaat optreden van de zoon kon erger leed worden voorkomen. Hij zag de container even verderop staan, op het grasveld naast de lokale visvijver. De container kon gelukkig ongeschonden weer teruggebracht worden. Buurtbewoners die op het tumult afgekomen waren, spreken ook schande van deze onverkwikkelijke daad van terreur. “Waar gaat het heen met het dorp, als een vredige container al niet meer ongestoord zijn werk mag doen en mag wachten op zijn lediging”, zegt een hevig aangeslagen buurman.

Na repatriëring van de onfortuinlijke container keerde de rust gelukkig weder en de container mocht de nacht dichtbij het huis van de getroffenen doorbrengen, zodat hij niet nogmaals in handen van relschoppers zou kunnen vallen. Eind goed, al goed.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden