Pippi komt bij Lispeltuut spelen | Al het nieuws uit Maasdriel


<p>Ingrid Neeleman en Ilse van Lier in Pluks Werkplaats. Net als de kinderen en ouders zijn ze blij met de samenwerking tussen de school en bso.</p>

Ingrid Neeleman en Ilse van Lier in Pluks Werkplaats. Net als de kinderen en ouders zijn ze blij met de samenwerking tussen de school en bso.

Pippi komt bij Lispeltuut spelen

Het klinkt als de ontmoeting van twee romanfiguren: de weg-wijzende schelp uit de verhalen van Annie MG Schmidt en het rebelse meisje met de rode staartjes uit de boeken van Astrid Lindgren. Die twee zouden ongetwijfeld voor nieuwe avonturen zorgen. Maar nee, het gaat hier om de Hedelse basisschool De Lispeltuut die onderdak biedt aan buitenschoolse opvang Pippi. Hebben zij ook avontuurlijke plannen?

door Loeki Bruinink

Hedel - Sinds 1 februari is bso Pippi weer terug in Hedel. Nadat de buitenschoolse opvang niet meer terecht kon in het gebouw van De Zaaier, moest ze tijdelijk uitwijken naar een locatie in Den Bosch. “De kinderen vonden dat best leuk, hoor”, vertelt Ilse van Lier. Zij is manager bij KDV Pippi, die met zeven vestigingen in de regio geen onbekende is. “Ze vonden het wel grappig om in een busje naar die bso te rijden en daar weer eens met ander speelgoed te spelen.” Maar nu Openbare Jenaplanschool De Lispeltuut ruimte beschikbaar stelt voor Pippi, is iedereen opgelucht. “Sportclubjes en vriendjes zijn weer dichtbij.”

De Lispeltuut heeft nu zelfs alles onder één dak. “Dat vinden kinderen én ouders heel prettig”, weet directeur Ingrid Neeleman-Nooijen. “En wij ook, want dat maakt de overdracht makkelijker. De lijnen zijn kort. Je komt elkaar tegen in de personeelskamer.” Ook voor de leerlingen van basisscholen De Zaaier en De Pollenhof is Pippi makkelijk bereikbaar. Zeker ook omdat de bso haar intrek neemt in Pluks Werkplaats, die een eigen ingang heeft.

In die werkplaats kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar zich volop vermaken. Knutselen, timmeren en zagen, met poppen en auto’s spelen, koken, lezen en luieren: het kan allemaal. Er staat zelfs een 3D printer. Tijdens schooluren is dit het terrein van de Lispeltuut-leerlingen. Voor- en na die tijd kunnen de bso-kinderen er hun gang gaan.

Neeleman-Nooijen en Van Lier zijn blij met de samenwerking. “We delen dezelfde normen en waarden.” De Lispeltuut blijft overigens ook samenwerken met kinderopvang De Vrijbuiter. “Hun boerderijconcept leent zich echter niet voor vestiging in een schoolgebouw.”

Binnenkort ondergaat het schoolplein, waar Pluks Werkplaats direct aan grenst, een metamorfose. “Dat zat al langer in de pen”, volgens Neeleman-Nooijen, “maar corona stak daar een stokje voor.“ Beide vrouwen verheugen zich op het resultaat. “Het wordt een groen schoolplein. Stoeptegels maken plaats voor klimbomen, spannende paadjes en verstopplekken. Er komen schommels en zelfs een tribune, die we ook als buitenlokaal kunnen gebruiken. Het populaire pannaveldje mag blijven. Als straks de scholen weer opengaan en het plein klaar is, kunnen kinderen hier hun hart ophalen.”

Nu, tijdens de lockdown, verzorgt de Lispeltuut alleen noodopvang. “Maar ook hierbij werken we samen. Als de druk op leerkrachten te groot wordt, springt het bso-team bij.” De vrouwen zien nog veel meer mogelijkheden om elkaar te versterken. De Lispeltuut en Pippi gaan samen vast nog veel avonturen beleven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden