Bommelerwaard opfleuren met vergeet-mij-nietjes | Al het nieuws uit Maasdriel


<p>Vriendinnen Haziena van Ee en Gitta Vernooij hangen de gehaakte bloemen op in de Bommelerwaard. "We hangen ze op van Kerkdriel tot Poederoijen en van Nieuwaal tot Nederhemert."&nbsp;</p>

Vriendinnen Haziena van Ee en Gitta Vernooij hangen de gehaakte bloemen op in de Bommelerwaard. "We hangen ze op van Kerkdriel tot Poederoijen en van Nieuwaal tot Nederhemert." 

Bommelerwaard opfleuren met vergeet-mij-nietjes

In het voorjaar, tijdens de eerste lockdown, ontstonden er veel mooie en creatieve initiatieven om naar elkaar om te zien in die bizarre periode. Ook nu de maatregelen opnieuw worden aangescherpt, worden sociale initiatieven uitgebreid en zetten mensen zich in om elkaar niet te vergeten.

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - Met Pasen brachten Haziena van Ee uit Gameren en Gitta Vernooij uit Brakel paasbakjes bij ouderen, in december schreven ze kerstkaarten voor ouderen. “We willen graag andere mensen helpen en blij maken”, vertellen de dames. “We zijn letterlijk dikke vriendinnen”, zeggen ze schaterlachend. “We delen veel met elkaar en beide zetten we ons graag in voor een ander.”

Bloemen
“Bij een achternichtje in Heemskerk zag ik op haar Facebook-timeline een post over vergeet-me-nietjes. Ik bedacht me toen dat dit alleen al gezellig zou zijn voor al mijn cliënten in de thuiszorg. Ik vond het direct leuk toen ik het las en ben me erin gaan verdiepen. Toen ontdekte ik dat dit echt een heel leuk project is”, vertelt Van Ee. Ze deelde haar interesse met vriendin Gitta Vernooij en samen besloten ze zich hiervoor in te zetten.

Van Ee lacht en zegt: “Alleen kan ik niet haken! Ik wil alles voorbereiden, knippen, de kaartjes lamineren en rondjes rijden om de kaartjes weg te brengen, maar ik kan geen haaknaald vasthouden.” Vernooij is zelf erg creatief, maar kan ook niet haken! Momenteel is ze hard bezig om zichzelf dit aan te leren. Inmiddels hebben ze hulp van een aantal dames die helpen met het haken van de bloemen en ze hopen dat er meer mensen zijn die hierbij willen helpen.

Bloemenvrouwtje
Het idee van de gehaakte bloemen ontstond in Utrecht door Wendy Mak. Ze begon tijdens de eerste lockdown met het haken van bloemen om haar oude vader in het verpleeghuis op te vrolijken. Helaas leeft haar vader niet meer, maar ze besloot om verder te gaan en met post en bloemen mensen een glimlach te bezorgen.

Inmiddels is het project zo groot geworden dat door heel Nederland mensen bloemen haken en plaatsen op zichtbare plaatsen om voorbijgangers te prikkelen een kaartje te sturen naar iemand die deze post goed kan gebruiken. Van Ee en Vernooij willen zich zo samen inzetten om met deze kleurrijke vergeet-mij-nietjes de Bommelerwaard op te fleuren.

Een cirkel
“De werking van dit project is zo mooi”, vertelt Van Ee enthousiast. “Ik heb een oudere dame die voor mij haakt. Ze geniet ervan dat ze iets nuttigs kan doen en een doel heeft. Wij hangen de gehaakte bloemen op zichtbare plaatsen in de Bommelerwaard en zo worden mensen geprikkeld om een kaartje te sturen naar mensen die een bemoediging kunnen gebruiken. Als men zelf geen idee heeft wie men een kaartje moet sturen, kun je contact opnemen via de gegevens die op het label vermeld staan. Dan worden er adresgegevens verstrekt. “Het werkt als een cirkel”, vertelt Van Ee gedreven. “Degene die haakt vindt het fijn dat hij of zij iets kan doen, de vinder krijgt een glimlach op zijn gezicht bij het vinden van de bloem met het label en de ontvanger van de kaart is blij met de kaart en de gehaakte bloem!”

Opfleuren
“Het is prachtig dat we zo onze naasten een steuntje in de rug kunnen geven”, zegt Vernooij. “Deze periode is voor ons zelf al lastig, laat staan voor de mensen die alleen op hun kamer zitten, zonder visite. Als je hierover nadenkt, word je er toch verdrietig van. Het zijn de kleine dingen, maar het doet iets goeds.” De vriendinnen spreken uit dat ze hopen dat er meer hakers bij komen in de Bommelerwaard. “Dan brengen wij ze wel rond en knopen we ze vast op zichtbare plaatsen. We hangen ze op van Kerkdriel tot Poederoijen en van Nieuwaal tot Nederhemert. Dan kunnen we met elkaar de Bommelerwaard opfleuren!”

Wil je meer informatie?
Wil je helpen met het haken van de bloemen? Neem voor meer informatie contact op via 06- 254 337 58 of kijk op de facebookpagina ‘Bloemenvrouwtje‘.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden