<p>Harm van Herwaarden knapte de Eicher helemaal op en toert er nu mee rond. Gelukkiger kun je de zoon van een fruitteler niet krijgen.</p>

Harm van Herwaarden knapte de Eicher helemaal op en toert er nu mee rond. Gelukkiger kun je de zoon van een fruitteler niet krijgen.

(Foto: Loeki Bruinink)

Twaalfjarige Harm heeft tractor-gen

Harm van Herwaarden maak je niet blij met een Playstation. Waar het hart van deze twaalfjarige wel sneller van gaat kloppen? Tractors! Sinds een jaar is Harm trotse eigenaar van een Eicher ES 200. Een verjaardagscadeau dat hij helemaal uit elkaar sloopte, onderdeel voor onderdeel opknapte en vervolgens weer monteerde tot een pronkstuk. En daar blijft het niet bij, als het aan hem ligt.

Door Loeki Bruinink

Rossum - Al zijn vrije uren stopte Harm de afgelopen maanden in het opknappen van de Eicher. “Het geluid van deze tractor vind ik zo mooi!” Er verschijnt een brede lach op zijn gezicht. Nog voordat hij kon lopen genoot Harm al van de ritten die hij met zijn vader maakte. Dat deden ze op een van de ruim 25 tractors die het fruitteeltbedrijf van zijn ouders rijk is. Als zesjarige reed hij zelf zijn eerste meters op een Yanmar; een klein model tractor, dat veel wordt gebruikt bij de pluk. Sindsdien is hij verkocht.

Het is niet alleen het geluid dat de Duitse Eicher uit 1961 - mét 28 PK - zo bijzonder maakt. “Ook het model, de uitstraling, de kleur, ja alles,” glundert de brugklasser. “Van deze editie zijn nog zo’n 900 tractors in omloop. Het mooie is dat je ieder onderdeel nog kunt krijgen. Dat maakt het opknappen extra leuk.” Niet alleen voor Harm trouwens. Ook voor zijn vader, broer en opa, die dezelfde passie delen. ”Het is genetisch bepaald,” vermoedt zijn moeder.

Harm kreeg de Eicher voor zijn twaalfde verjaardag. Gevonden op Marktplaats. Op te halen in het Friese Drogeham. Dat ze daarvoor meer dan 400 kilometer moesten rijden, deerde Harm en zijn opa niet. Net zo min hoorde je de mannen Van Herwaarden klagen als er een uitlaat in België moet worden opgehaald. De Eicher werd volledig uit elkaar gehaald, geschuurd, gespoten en waar nodig van nieuwe onderdelen voorzien. En heerste er twijfel over de juiste montage van die onderdelen, dan bood internet uitkomst. Het resultaat van alle inspanningen staat sinds kort glimmend in de loods naast hun huis. Het vakblad Nieuwe Oogst besteedde er in de rubriek POAH! bewonderend aandacht aan.

Ondertussen heeft het volgende project zich al weer aangediend. Broer Thom heeft een Eicher 202 op de kop weten te tikken. Die ondergaat de komende weken een zelfde metamorfose. Harm straalt bij het vooruitzicht: “Veel leuker dan achter de Playstation zitten!” De Eicher 201 staat bovenaan zijn verlanglijst. En wat hem betreft zullen nog vele modellen volgen.

Aan de keukentafel probeert zijn moeder het gespreksonderwerp soms te veranderen: “Mag het tien minuten niet over tractors gaan?” Vergeefs. Net als haar poging de opgeknapte Eicher ES 200 tentoon te stellen in de Landwinkel die ze naast hun fruitbedrijf runt. Met een tractor moet gereden worden, vindt Harm. En ook al mag dat als twaalfjarige niet op de openbare weg, het bedrijf van zijn ouders heeft genoeg eigen grond waarop trots getoerd kan worden. Laat hem dus maar rijden tussen de fruitbomen, genietend van dat typerende Eicher-geluid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden