Vento Vivimus draait meer dan kwart miljoen omwentelingen | Al het nieuws uit Maasdriel


<p>Molenaar Jan Maas is bezig om een zeil boven in de wiek vast te maken.</p>

Molenaar Jan Maas is bezig om een zeil boven in de wiek vast te maken.

(Foto: )

Vento Vivimus draait meer dan kwart miljoen omwentelingen

Het afgelopen jaar 2020 hebben de molenaars van de Vento Vivimus” (’leven van de wind’) in Hurwenen een record aantal omwentelingen met hun wieken gedraaid van meer dan 250.000. Ondanks of misschien wel dankzij de pandemie zijn de molenaars, Erwin van Gameren, Jan Maas en Petro van Doorne zeker twee keer per week actief geweest op de molen.

HURWENEN - Sinds de molen in 1963 gestopt is als volwaardig maalbedrijf en deze tot 1991 heeft stilgestaan, heeft hij dus de laatste 57 jaar niet meer zoveel rondjes gedraaid als afgelopen jaar. Waren het in 2019 al 185.000 omwentelingen, afgelopen 2020 gingen ze er dik overheen met 265.671 omwentelingen!

Tijdens de eerste lockdown hebben de molenaars “gewoon” doorgedraaid. Bezoek was uiteraard niet mogelijk, alleen op zaterdag 27 juni (toen er minder strenge maatregelen van kracht waren) mochten er bezoekers komen die in vier blokken konden kijken hoe de wieken van de Vento Vivimus nieuwe zeilen kreeg.

Hele leuke en positieve berichten kregen de molenaars in de eerste lockdown omdat er toen met een hele speciale zeilvoering werd gedraaid. Drie wieken kregen een vol zeil, en van de vierde wiek werd het onderste stukje opgerold zodat het leek of er een hoekje uit was. Dit betekende vroeger in molentaal ‘kom naar huis’, dit voor de knechten die vaak op het land in de buurt van de molen aan het werken waren. Nu werd het gedaan voor de vele corona patiënten die in het ziekenhuis lagen.

Ook nu tijdens de tweede lockdown zijn de molenaars blijven draaien met de molen. Ook nu weer zonder bezoek uiteraard. Voor het komende jaar hopen de molenaars dat de maatregelen maar snel versoepeld mogen worden zodat bezoek weer mogelijk is, en zij u kunnen vertellen en laten zien hoe het er aan toe gaat op een molen, als er meel voor de bakker of veevoer voor de boeren gemalen moet worden. Kinderen kunnen dan met handmolentjes zelf tarwe malen en zeven, om zo bloem te krijgen. Kijkt u maar of de blauwe wimpel boven aan de achterkant van de kap van de molen wappert, want dat wil zeggen: ‘bezoek is meer dan welkom’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden