Het muziek verleden in het heden [aangeboden door Chordify] | Al het nieuws uit Maasdriel


Foto:
aangeboden door Chordify

Het muziek verleden in het heden

Tegenwoordig lijkt alles mogelijk op het gebied van muziek. Dat hebben we wel gezien tijdens de coronacrisis. Muzikanten namen thuis hun muziek op en er werd zelfs op afstand gerepeteerd. We zijn de tijden van muziekstudio’s, nieuwe technologie en doorbraken in de muziekwereld bijna vergeten. Want wat zo normaal lijkt, was het zeker ooit niet. 

In drie documentaires wordt het muziekverleden naar het heden gehaald. Chordify stelde een lijstje op van drie documentaires waarin goed duidelijk wordt wat de kracht is van muziek, maar ook hoe het er niet zo lang geleden aan toe ging. 

Wachten op een doorbraak 

Hoewel tegenwoordig iedereen muziek kan maken, is het ook niet langer meer behorend tot één specifieke groep. Tijdens de opkomst van rock’n roll behoorde deze muziekstroming eigenlijk tot een specifieke groep. Vrijwel alleen de ‘witte jongens’ maakten deze muziek. Toch probeerde een groep jonge Afro-Amerikaanse ook een doorbraak te maken in de rock’n roll. 

In de documentaire A Band Called Death zie je het verhaal van de broers. Jarenlang krijgen ze afwijzing na afwijzing. Maar in deze documentaire krijgen ze eindelijk hun podium. Op zolder bewaarden de broers de mastertapes. Samen met de mastertapes vertellen zij hun bijzondere verhaal in deze documentaire. 

Muziek opnemen op een bijzondere plek

De thuisstudio heeft zijn intrede gedaan, maar de grote bands van het verleden hebben natuurlijk hun albums gewoon opgenomen in een muziekstudio. Een bijzondere muziekstudio was Sound City. De documentaire Sound City gaat inderdaad over deze bijzondere studio. 

Grote artiesten zoals Nirvana en Johnny Cash namen in Sound City hun platen op. Een speciale plek voor veel muzikanten. Waarom? Vooral vanwege de specifieke sound die deze studio gaf. De documentaire laat je de magie van deze plek zien door de ogen van de muzikanten. 

Muziek omarmt nieuw technologie

We nemen de versterker, de elektrische gitaar en de elektronische muziekstroming vaak voor lief. Er wordt niet nagedacht over het ontstaan en het begin hiervan. In de documentaire 808 wordt het begin vertelt van de 808 drummachine, die een enorme verandering bracht in de wereld van muziek. 

In de jaren 80 brengt de fabrikant Roland een nieuw snufje techniek op de markt. Artiesten zoals de Beastie Boys maken hiermee bijzondere en nieuwe muziek. Geniet met deze documentaire van een stukje nostalgie en verandering in de wereld van muziek. Een uniek stukje geschiedenis dat veel teweeg heeft gebracht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden