Tot volgend jaar! | Al het nieuws uit Maasdriel


Tot volgend jaar!

Column door Jelmer aan den Toorn

Wat fijn dat ik zo net voor kerst nog even een stukje mag schrijven op deze plek. Dat geeft mij mooi de gelegenheid om iedereen die het maar wil lezen fijne kerstdagen en de allerbeste wensen voor 2021 toe te wensen. Kerstkaarten versturen we niet, maar op deze manier bereik ik iedereen die ik liefheb sowieso en daarnaast gun ik gewoon iedere lezer van dit stukje alle goeds. Ook wel makkelijk zo, en het scheelt postzegels.

De kerst moeten we noodgedwongen in een kleiner gezelschap vieren dan we zouden willen. Ook oud en nieuw wordt dit jaar heel anders. Je kunt daar bezwaren tegen hebben, en geloof me ik zou ook liever zien dat het anders was, maar hoe beter we nu meewerken en ons aan de regeltjes houden, des te eerder zijn we weer op de goede weg om dat virus te beteugelen. Gaan staan fluiten en schreeuwen naast een torentje in Den Haag lost echt niks op. Protesteren mag, dat is bij wet vastgelegd, maar er bestaat ook nog zoiets als fatsoen.

Het is ook ieders goed recht om een eigen mening te hebben, maar het ontkennen of niet serieus nemen van het coronavirus is in mijn ogen een gekke mening. De cijfers spreken voor zich, lijkt mij. Ik kan uit persoonlijke ervaring vertellen dat het virus er is en dat het geen fijn virus is. Ik heb het met milde klachten doorstaan, het voelde in mijn geval als een stevige griep. Alleen de nasleep heeft nog lang geduurd en een week of acht na de positieve test merk ik nog steeds dat ik niet boven jan ben. Ik klaag niet, ben alleen maar wat sneller moe en dat gaat ook wel weer over. De moeder van mijn zwager was ongeveer in dezelfde periode besmet met het virus. Zij heeft drie weken in coma gelegen en heeft nog een heel lang traject te gaan voor ze überhaupt weer kan zeggen dat ze zich een beetje boven jan gaat voelen. Zo kan het ook lopen. Dat ontkennen of niet serieus nemen gaat er bij mij niet in.

De mensen uitjoelen die deze crisis bevechten door het opleggen van maatregelen, die zeker niet leuk zijn, gaat er bij mij ook niet in. Ga er maar eens aanstaan, ik zou niet graag in Mark Rutte’s schoenen willen staan nu hoor, en in die hippe schoenen van De Jonge ook niet. Daarnaast zou ik ook niet in de schoenen van, bijvoorbeeld, een niet-essentiële winkelier of horeca-ondernemer willen staan, die bevinden zich aan de keerzijde van de medaille en hebben daar een hele zware kluif aan. Ik hoop voor hen en voor iedereen dat we in de loop van 2021 weer enigszins terug kunnen naar het normale normaal, weg van het ‘nieuwe normaal’. Dat we elkaar weer een hand kunnen geven, elkaar weer een knuffel kunnen geven als dat nodig is, maar ook weer samen op een feestje kunnen staan of het glas heffen in de kroeg en kerst met heel veel mensen vieren, waarna we 2022 knallend in kunnen gaan. Voor het zover is zal er helaas nog heel wat water door de Waal stromen, maar geduld hebben is het enige wat we kunnen doen.

Okee, genoeg gezeurd, dat lost ook verder niks op dus laten we de afsluiting van het jaar positief tegemoet gaan. Ga allemaal genieten van de kerstdagen, op welke manier dan ook. Ga oudejaarsavond met een frisse blik, en twee gasten, tegemoet en maak er het beste van. Tot volgend jaar!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden