Alleen carbidknal in Rossum en Hedel | Al het nieuws uit Maasdriel


<p>Er geldt een vuurwerkverbod in Maasdriel. Carbidschieten is nog wel toegestaan, maar alleen onder strenge voorwaarden.</p>

Er geldt een vuurwerkverbod in Maasdriel. Carbidschieten is nog wel toegestaan, maar alleen onder strenge voorwaarden.

(Foto: Els Kalff)

Alleen carbidknal in Rossum en Hedel

De Rossumse jeugd liet vrijdag 11 december om 20.00 uur een knallend protest horen tegen het vuurwerkverbod. Het Monseigneur Bekkersplein schudde op zijn grondvesten. Toch zullen de vuurwerkliefhebbers een jaartje moeten wachten, voordat ze de lonten weer met oud en nieuw mogen aansteken. Carbidschieten mag nog wel in Maasdriel, maar alleen in Rossum en Hedel, onder strikte voorwaarden.

door Loeki Bruinink

Rossum - Carbidschieten, is dat een Rossumse traditie? Het valt in ieder geval niet mee om iemand te vinden die met oud en nieuw de melkbussen laat knallen. En heb je eindelijk iemand te pakken, dan weet deze van geen gemeentelijke regels. “Dat carbidschieten doe ik met een aantal vrienden. Moet je het dit jaar aanvragen bij de gemeente? Dat wist ik niet.” Als de bussenknaller hoort dat het in Rossum alleen op het kindervakantieweekterrein aan de Maasdijk mag, gaan de wenkbrauwen omhoog. “Wij deden het vorig jaar gewoon in onze achtertuin.”

Risico’s en geluidshinder
“Carbidschieten is geen vuurwerk en valt daarom niet onder het Vuurwerkbesluit”, legt een woordvoerster van de gemeente Maasdriel uit. “Het afschieten van carbid is echter niet zonder risico’s en geluidshinder. Het is daarom wenselijk om regels op te nemen waar het mag onder strikte voorwaarden. Wij kiezen voor twee locaties buiten de bebouwde kom. In Rossum is dat op het veld ter hoogte van Maasdijk 12. In Hedel gaat het om het recreatiegebied achter dorpshuis Gelre’s End.” Carbidknallers moeten zich vóór 24 december bij de gemeente aanmelden om toestemming te krijgen. “Er mag op 31 december tussen 10.00 en 18.00 uur carbid worden geschoten. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen, moet de tijd die er is eerlijk verdeeld worden.”

Vooralsnog lijkt het geen vaart te lopen met die aanmeldingen. De gemeente ontving er tot nu toe twee. Niet verwonderlijk, nu je je nog maar in een groepje van hooguit twee personen buiten mag begeven. “Uitgangspunt is dat alle regels nageleefd kunnen worden, zowel de regels die de APV stelt als de coronamaatregelen. Degenen die een melding hebben gemaakt en toestemming hebben gekregen, dienen zich te houden aan artikel 2.73A carbidschieten uit de APV en natuurlijk zijn te allen tijde de coronamaatregelen leidend. In de APV staat bijvoorbeeld dat degene die carbidschiet of daarbij helpt 18 jaar of ouder moet zijn en niet onder invloed van alcohol of drugs mag zijn. Ook staan er regels in de APV waaraan het materiaal moet voldoen en regels over de minimale afstand van de locatie waar carbid wordt geschoten ten opzichte van bebouwing.”

Bij de gemeente Maasdriel hopen ze dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en denkt aan de eigen en andermans veiligheid. De boa’s zullen op 31 december controles uitvoeren op het naleven van de regels. “Dit jaar geldt er een vuurwerkverbod, dat is niet voor niets. Samen moeten we extra druk op de zorg en handhaving van de openbare orde voorkomen!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden