Zit de kok thuis op de bank met kerst? | Al het nieuws uit Maasdriel


<p>Thuis op de bank zitten met kerst? Ben je gek! Bij De Eetgelegenheid in Zaltbommel (boven), Opa Pietje in Kerkdriel (onder) en brasserie De Buurman in Poederoijen (rechts) wordt gewoon gewerkt!</p>

Thuis op de bank zitten met kerst? Ben je gek! Bij De Eetgelegenheid in Zaltbommel (boven), Opa Pietje in Kerkdriel (onder) en brasserie De Buurman in Poederoijen (rechts) wordt gewoon gewerkt!

Zit de kok thuis op de bank met kerst?

Het is een bizar jaar, 2020. Met name voor horecaondernemers die tot twee keer toe de deuren op slot moesten doen en dit bizarre jaar afsluiten met een boekjaar waarin men zes maanden geen gasten mocht ontvangen en men zich elke keer moest aanpassen aan de verscherpte maatregelen. Hoe ziet hun kerst eruit? Normaal is het de drukste periode van het jaar. Zitten ze dit jaar thuis op de bank?

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - “Gelukkig niet!” antwoord Rint de Vries, eigenaar van brasserie De Buurman in Poederoijen. “We zoeken naar mogelijkheden en zijn het hele kerstweekend open voor het afhalen van kerstbrunches. Ik had natuurlijk graag alles anders gezien. De deuren van de brasserie open, gasten ontvangen en dan ‘s avonds met de familie gezellig rondom de kerstboom. Maar helaas kan dit niet.” De Vries en zijn partner Anneke blikken samen terug. “Op alle dagen dat er dit jaar wat te vieren was, Pasen, Pinksteren, Koningsdag, moederdag, hebben we naar mogelijkheden gezocht en waren we er. Daarnaast waren we ook open met koffie-to-go, dus nu met kerst staan we er gewoon weer! Het is allemaal uitproberen”, aldus De Vries. “Onze creativiteit wordt op deze manier wel getriggerd”, vult Anneke aan.

Creatief denken
Ze kijken samen terug op het afgelopen jaar. “Op 15 maart stond ik hier achter de bar. Het was een drukke dag, geen tijd om al het nieuws mee te krijgen en dan ineens hoor je dat je om 18.00 uur dicht moet.” De Vries slikt even, waarop Anneke aanvult: “Maar we zijn gelijk creatief gaan denken!” “We dachten op dat moment dat het voor even was en we zo weer vol zouden zitten met gasten”, vertelt De Vries. “Wat ik het stuitende vind”, zegt Anneke, “is dat de horeca is weggezet als de besmettingsbron. Maar ze gaan nu wel inzien dat het aan het gedrag van de mensen ligt. Wij zaten op de schopstoel. Wij waren de enige branche die moest registreren en allerlei aanpassingen moest doen.” De Vries knikt: “Ik mis de mensen, de beweging, het contact, mijn personeel, de leveranciers.” Hij buigt zijn hoofd en zegt: “Ik mis de mensen echt!”

In de schoenen van Rutte
Anneke vult realistisch aan: “We zijn de enige niet, ook onze leveranciers liggen stil.” En ze vertelt over het onderwijs, waar ze als biologie-docent twee dagen werkzaam is in het voortgezet onderwijs. “Ook dit was een genadeslag.” Terwijl De Vries zwaait naar de postbode die langsfietst, en elke dag een vrolijke groet brengt, zegt Anneke: “Je stopt alle ziel, zaligheid, tijd en passie hierin en ineens kun je het niet meer beoefenen. Ik wil niet in de schoenen staan van onze Rutte.” Ze zucht en zegt: “Het zal ergens goed voor zijn, maar het is zo zuur!”

Opa Pietje
Ook Jeroen van Liempt zegt heel kordaat dat hij deze kerst niet thuis op de bank doorbrengt. “Daar zijn we Opa Pietje niet voor begonnen! Gelukkig was bezorgen al een onderdeel van onze service, dus we hebben nu voor kerst een thuisbeleving gemaakt.” Met vrolijk enthousiasme: “Wij brengen Opa Pietje thuis in de huiskamer!” Hij vult lachend aan: “Dus daar zijn we de kerstdagen wel zoet mee.” Eerlijk vertelt hij: “Het weegt niet op tegen wat we normaal doen, maar we denken niet in problemen maar in mogelijkheden!” 2020 was een heftig jaar en Van Liempt vertelt eerlijk dat hij zich het meeste zorgen maakt om zijn personeel. “Het is geweldig hoe ze voor me klaar staan, maar hiervoor hebben ze niet het vak gekozen. Het woord ‘horeca’ en ‘gastvrijheid’ is ver weg. Iedereen is er en staat klaar, maar ik wil ze wel graag blij houden.” Met positieve zin kijkt hij vooruit aan het Monseigneur Zwijsenplein in Kerkdriel. “We kijken uit naar het nieuwe jaar en hopen dat we dan als horeca weer los mogen!”

Eetgelegenheid
De vraag of ze met kerst thuis op de bank zitten, stellen we ook aan Nancy en Roberto Hoeppe, eigenaars van De Eetgelegenheid en Jeszebels in het centrum van Zaltbommel. “Nee, zeker niet!”, antwoorden ze daadkrachtig. Ze vertellen over de afhaal-kerstmenu’s, het bezorgontbijt en de privé kooksessies. “Dat is heel leuk”, vertelt Roberto met passie. “Ik breng alles mee, van pannen tot tafelaankleding. Ik sta lekker in de keuken te kokkerellen, de mensen zitten in de huiskamer op de bank en zij gaan heerlijk thuis uit eten.”

Het was een heftig jaar, met name in de horecasector. Maar als Nancy en Roberto vertellen over hun passie en hoe ze die omgezet hebben in mogelijkheden, stralen hun ogen nog steeds. “Je moet wat verzinnen. We zijn veel aan het brainstormen. Ons brein is constant aan het werk. We zijn continu aan het schakelen, want het moet thuis ook leuk en lekker zijn!” Zo kijkt Roberto ook naar 2021: “Er is toekomstmuziek, maar we kunnen 2020 niet zo achter ons laten. Ik hoop dat de consument dat ook ziet. Welke ader wij hebben moeten laten. Laat dat vaccin maar komen, dan gaan we weer aan de slag.”

Waarna hij heel krachtig zegt: “Ik wil niet wennen aan ‘het nieuwe normaal’, ik wil terug naar hoe het was. De consument moet begrijpen dat als hij of zij komende zomer op terras wil zitten, dat ze nu de horeca moeten steunen en zich aan de afspraken moeten houden. Ook dat is het verhaal dat vertelt moet worden. Het is niet in één keer allemaal weer voorbij.” Met kerst staan Nancy en Roberto met hun team in de keuken of ze zijn onderweg. “We genieten van alle foto’s die we doorkrijgen. We delen alles met ons personeel, dit motiveert ons allemaal. Ook al kunnen we geen gasten ontvangen, we blijven kok en gastvrouw!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden