Hedels emigratieverhaal te zien op NPO2 | Al het nieuws uit Maasdriel


<p>Hier vertrekt de familie van Lith vanaf station Zaltbommel naar Rotterdam om daar op de boot te stappen naar Amerika. Annie staat rechts.</p>

Hier vertrekt de familie van Lith vanaf station Zaltbommel naar Rotterdam om daar op de boot te stappen naar Amerika. Annie staat rechts.

Hedels emigratieverhaal te zien op NPO2

De documentaire ‘Houdoe’ wordt maandag 21 december om 22.50 uur uitgezonden op NPO 2, in het programma Kruispunt. Het is een film over de link tussen het Amerikaanse plaatsje Little Chute en omgeving en Oost-Brabant. En is zondag te zien op Omroep Brabant.

Hedel - Een eeuw oude historie blijkt schuil te gaan achter een klein berichtje in de krant in 2013. In Little Chute, een klein dorpje in de staat Wisconsin in de Verenigde Staten, is een Brabantse molen gebouwd. De interesse van de Zaltbommelse filmmaker Diny van Hoften en haar compagnon Manon van Bergen is gewekt. Ze gaan op onderzoek uit en komen achter een bijzonder verhaal. Over een periode van 112 jaar, van 1848 tot en met 1960, emigreerden Nederlanders, voornamelijk uit Oost-Brabant, naar dit dorp en omliggende dorpen, genaamd The Fox Valley. Generaties lang blijven mensen daar bij elkaar wonen en houden ze vast aan hun geloof, cultuur en gewoonten.

Van Hoften en Van Bergen besluiten dat dit vastgelegd moet worden. Van Hoften zoekt de mensen die in de jaren ‘50 geëmigreerd zijn en de nazaten van de emigranten op in Amerika. Zo ook Trish van Lith. Haar moeder, Annie Michels uit Hedel, emigreert in 1956 naar Amerika. Dochter Trish vertelt het verhaal van haar moeder, die in 2007 overleden is.

Annie Michels groeit in de oorlog op in Hedel dat vanaf 1944 tot aan de bevrijding zwaar wordt gebombardeerd. De vader van Annie, een kleermaker, wordt ziek en wordt meegenomen door de Duisters om hem naar een ziekenhuis te brengen. De familie ziet vader nooit meer terug. Omdat Annie het oudste kind is van de familie, neemt ze de vaderrol en de kleermakerij over. Na de oorlog trouwt Annie met Albert van Lith uit Maren. Omdat Annie bang is voor een nieuwe oorlog en omdat ze niet wil dat haar kinderen meemaken wat zij heeft meegemaakt tijdens de oorlog, besluiten Annie en Albert om samen met hun twee kinderen te emigreren naar Amerika. Ze komen terecht in the Fox Valley waar ook de broer van Albert al woont. In Amerika krijgen ze nog zes kinderen, waaronder dochter Trish.

De documentaire ‘Houdoe’ is maandag 21 december om 22.50 uur te zien op NPO 2, in het programma Kruispunt van KRO/NCRV. Eerder ging de film in het gemeentehuis van Uden in première en werd uitgezonden op Omroep Brabant.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden