Sinterklaas is de weg kwijt in Rossum | Al het nieuws uit Maasdriel


<p>De oudere kinderen op De Bogerd geven Sinterklaas een coronaproof high-five.</p>

De oudere kinderen op De Bogerd geven Sinterklaas een coronaproof high-five.

(Foto: Marielle Pelle)

Sinterklaas is de weg kwijt in Rossum

Traditiegetrouw brengt Sinterklaas de zaterdag na de landelijke intocht een bezoek aan Rossum. Maar het coronajaar vraagt teveel van de oude sint en hij was in Rossum daardoor flink de weg kwijt.

door Marielle Pelle

Rossum - Sinterklaas keek vragend zijn pieten aan: Hoe kan dit nu? Aangekomen in Rossum staan er dit jaar geen zingende kinderen te wachten en ook geen ouders langs de kant. Er zat voor Sinterklaas niets anders op dan zelf op zoek te gaan naar de kinderen. Hij vond ze op basisschool De Bongerd, waar hij erachter kwam dat hij een dag te vroeg was aangekomen!

Verrassing
“We willen dit kinderfeest graag vieren met de kinderen. En om de kinderen Sinterklaas in de levende lijve te laten ontmoeten, zagen we dit als enige manier”, vertelt Sinterklaas. De pieten brengen sint achter de school waar ze stiekem naar binnen kunnen gluren. Daar waar kinderen van schrik hun pen laten vallen, verrukt “Sinterklaas!” roepen of juist huilend van schrik achter de juf kruipen en waar deuren open vliegen en de klas spontaan zingt: “Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht! Oh, nee, corona!” roepen en dan opnieuw beginnen: “Sinterklaasje, blijf maar buiten met je knecht...”

Schoen zetten
Gelukkig is er in de gymzaal een stoel beschikbaar voor Sinterklaas en mogen de klassen om de beurt, op afstand, bij Sinterklaas op bezoek. Het eerste bezoek is van groep 0-1-2. Sem vertelt dat ze in de klas leren over de bakker. Hugo steekt keurig zijn vinger op. Hij wil Sinterklaas bedanken voor het briefje dat hij gestuurd heeft. Daarin staat dat hij zijn schoen mag zetten. Vanaf de voorste bank observeert een jongetje Sinterklaas eens goed en vraagt kritisch: “Hoe heet mijn oma?” Ach, Sinterklaas kent iedereen, maar de tijd dat oma een kind was, dat is alweer zo lang geleden. Het jongetje schudt zijn hoofd, dit was niet het antwoord dat hij zocht.

Uit het grote boek
De spanning is om te snijden als ook de andere kleuters stil binnenkomen. Een jongetje kijkt vragend rond. Verbaasd loopt hij naar de juf en vraagt: “Waar zijn de pepernoten?” De juf legt kort uit dat er nu geen pepernoten uitgedeeld kunnen worden vanwege corona. Teleurgesteld gaat hij zitten. Verbaasd luisteren de kleuters naar wat er allemaal in het grote boek van Sinterklaas staat. Hij weet dat Joram een babybroertje krijgt en dat Noa en Noor net nieuw zijn op school. Hij herkent ook Isa en zij is nog niet eens vier! De juf vertelt dat ze vandaag een dagje komt wennen. Ze wordt bijna vier jaar, want ze is op dezelfde dag jarig als Sinterklaas. Isa kruipt snel achter de juf, want daar is ze deze ochtend veilig. En ook al kruip je achter de juf, Thijs van Liempt schrikt als Sinterklaas hem ineens bij naam noemt. Ze vertellen over de letters die ze al kennen. Olivier kent de letter M, want chocoladeletters zijn ‘mmmmmm’. Op de voorste bank kijkt een meisje verliefd naar Sinterklaas en met stralende oogjes zegt ze: “Wat een mooie ring heeft u!”

Dag Sinterklaasje!
In de pauze dringen de oudste kinderen voor het raam. Ze willen allemaal een glimp opvangen van Sinterklaas en de pieten. Maar eerst mogen de jongste bezoekers van de peuterspeelzaal even langskomen bij Sinterklaas. Waar de andere klassen op de voorste bank willen zitten, zoeken deze peuters veilig bij hun juffen een plaatsje op de achterste bank in het speellokaal. Dit bezoek is zo indrukwekkend dat ze vergeten te zingen en te dansen en dit overlaten aan hun juffen. Mike vertelt dat hij een aardappel in zijn schoen had gedaan voor Ozosnel. Sinterklaas vraagt aan de tweejarige Pieter of hij bij Sinterklaas wil komen werken als Piet als hij later groot is. Pieter knikt, maar denkt er duidelijk het zijne van. Tara vraagt heel gespannen of de pieten de briefjes meegenomen hebben uit de schoen. Gelukkig is dat zo. Ze haalt opgelucht adem, haar schouders ontspannen weer en haar oogjes stralen.

Wat een opluchting dat Sinterklaas ineens voor de deur stond in Rossum! Vrolijk zwaaien en zingen ze nog: “Dag Sinterklaasje…!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden