<p>Tiny en Tonia van de Wetering werden verrast met een cadeautje door wethouder Adrie Bragt.</p>

Tiny en Tonia van de Wetering werden verrast met een cadeautje door wethouder Adrie Bragt.

(Foto: gemeente Zaltbommel)

Liefdevol, kostbaar en waardevol

Op 10 november is het jaarlijks de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop we mensen verrassen die zorgen voor een ander. In de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel gingen de wethouders samen met Welzijn Bommelerwaard op pad om mantelzorgers te verrassen. Want mantelzorg is niet vanzelfsprekend!

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - Vrijdag 13 november gingen de wethouders Adrie Bragt (Zaltbommel) en Anita Sørensen (Maasdriel) op pad om de mantelzorgers persoonlijk te bedanken en een verrassingspakket te overhandigen. “Het persoonlijk uitreiken van de cadeaus is een mooi moment om mijn waardering voor mantelzorgers persoonlijk over te brengen”, vertelt Bragt. “Door persoonlijk langs te gaan wil ik onze dankbaarheid en respect tonen voor al die mantelzorgers die dag in, dag uit voor een naaste klaarstaan. Mantelzorg daar kies je niet voor, dat overkomt je. De liefde waarmee mantelzorgers voor een ander zorgen is echt bewonderenswaardig”, vertelt Sørensen.

Bragt: “Zeker in deze tijd waarin minder mensen bij elkaar kunnen langskomen, rust er meer last op de schouders van de mantelzorger.” Dit beamen ook de mantelzorgconsulenten. Ze vertellen dat afgelopen jaren de taken van de mantelzorgers steeds groter werden. Waar indicatie voor verzorgings- of verpleeghuizen steeds moeizamer wordt, wordt de druk op de schouders van de naaste steeds groter.

Kostbaar
“Het is geweldig dat deze mensen zich inzetten voor een ander. De belastende rol van die liefdevolle zorg wordt vaak onderschat. Wij waarderen hun goede zorgen enorm. We realiseren ons heel goed dat het niet gemakkelijk is in deze tijden van corona”, verwoorden de wethouders. Liefdevol lichten de ogen van Mariëlla van Heck op en met sprankeling in haar stem zegt ze: “Mantelzorg is niet per definitie vervelend. Mantelzorg is ook waardevol en heel kostbaar!”

Hetgeen wethouder Sørensen verwoordt, is ook wat Barbara van der Meer van Welzijn Bommelerwaard benadrukt: “Het overkomt mensen. Ze doen het gewoon, ze stappen erin, niet wetend wat voor impact het heeft.” Haar collega Mariëlla van Heck vult aan: “Er is in de loop der jaren meer gevraagd van de omgeving om zorg te bieden. De mantelzorger krijgt steeds meer taken en doet dit gewoon.” Ze kijkt me aan en zegt bewogen: “Veel mensen weten zelf niet eens dat ze mantelzorger zijn!”

Dé mantelzorger
“Dé Mantelzorger waar herken je die aan?” Die vraag stelt Van der Meer hardop en rustig vertelt ze verder: “Je bent vader, moeder, zus, zoon, partner, buurvrouw, nichtje. Het lijkt zo gewoon, maar de zorg die jij levert is zoveel meer. De zorg die je draagt vraagt zoveel extra inzet.” Samen vertellen de medewerkers van Welzijn Bommelerwaard verder over de prachtige, maar soms ook schrijnende situaties die ze als mantelzorgconsulent tegenkomen. “Bij sommige ziektebeelden is schaamte, dus buffelen de naasten door. Ze hebben zelf geen ontspanning meer en dat maakt het moeilijk om vol te houden.”

Niet zichtbare leed
Van Heck vertelt eerlijk dat de niet zichtbare zorg en het niet zichtbare leed juist zo lastig is. Als voorbeeld noemt ze de reactie: “Ja, maar hij fietst toch nog?” Integer zegt ze: “Daar willen wij zijn, met een luisterend oor en daar willen wij er niet zijn voor de zorgvrager, maar voor de mantelzorger. Zij delen de zorg niet met de mensen om zich heen, want de zorg gaat naar de zorgvrager. Het is bijzonder om te zien dat het dan juist oplucht als wij er even zijn en er even ruimte is voor de mantelzorger.” Van der Meer verwoordt het rustig, maar met liefde en integriteit in haar stem: “Voor mij is het belangrijk dat de mantelzorgers het kunnen volhouden. En alles wat ik daartoe kan bijdragen, hoe klein ook, omarm ik!”

De vier v’s
Maasdriel en Zaltbommel stelden afgelopen zomer gezamenlijk een mantelzorgbeleid vast, waarin de vier ‘v’s’ centraal staan: Vinden, Versterken, Verlichten en Verbinden. Dit beleidsplan bevat gezamenlijke uitgangspunten, geeft richting aan de activiteiten die op het gebeid van mantelzorg worden uitgevoerd. De mantelzorgconsulenten benoemen dat dit mantelzorgbeleid enorm waardevol is en daarmee ook de zorg en verantwoordelijkheid tekent die we als gemeenschap samen dragen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden