<p>Penningmeester Krijn Damsma en voorzitter Goos Cardol voor Dorpshuis de Parel.</p>

Penningmeester Krijn Damsma en voorzitter Goos Cardol voor Dorpshuis de Parel.

De Parel gaat obligaties verkopen

Het water staat Dorpshuis de Parel in Rossum aan de lippen, nota bene in het jaar waarin het dorpshuis zijn 50-jarig bestaan wilde vieren. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de exploitatie en het voortbestaan van De Parel onder druk is komen staan. Maar ze hebben een oplossing bedacht.

door Jelmer aan den Toorn

Rossum - Dorpshuis de Parel is uniek in de gemeente Maasdriel. Dit jaar bestaat het dorpshuis 50 jaar als vereniging, waar de verenigingen die het dorpshuis gebruiken lid van zijn. Het dorpshuis bedruipt zichzelf, de vereniging heeft het pand volledig in bezit en is onafhankelijk van de gemeente. Andere dorpshuizen in Maasdriel zijn eigendom van de gemeente en ontvangen subsidie, dat is voor De Parel een ander verhaal.

Zij zijn afhankelijk van activiteit in het pand, vaste verenigingen die gebruik maken van de faciliteiten en evenementen zoals bruiloften, uitvaarten, carnaval of concerten van de lokale fanfare. “De Parel is een gemeenschapshuis. Voor het dorp, door het dorp”, schreef Rossumer Hans ter Heege laatst in een brochure die hij op eigen initiatief heeft samengesteld.

Gedurfde stap
Op de ledenvergadering van begin oktober luidde het bestuur van het dorpshuis de noodklok. Vanwege corona moest het dorpshuis in maart ook de deuren sluiten, gebruik van het dorpshuis werd enorm beperkt. Toen in juni de maatregelen versoepeld werden, kwam er ook voor De Parel weer wat lucht. Een gedurfde stap die de beheerders samen met het bestuur namen was het openstellen van het terras in de weekenden. De gasten wisten de weg naar het terras te vinden en De Parel kon weer wat omzet draaien. “Met het openstellen van het terras lieten we een wens in vervulling gaan die er al enige tijd was, maar nu vanuit noodzaak, en met succes, ook werkelijkheid werd”, aldus penningmeester Krijn Damsma,

Ook het live uitzenden van de Formule 1 races werd opgepakt, de zondagmiddagen dat er races waren zat er een leuk clubje gasten in de foyer van De Parel. Al met al heeft de Parel van alles geprobeerd om toch nog wat omzet binnen te halen, belangrijk voor de exploitatie. “Zeker in de zomermaanden, waarin we normaal gesproken erg rustige maanden kennen, omdat de verenigingen dan zomerreces hebben, waren het terras en de Formule 1-uitzendingen een welkome aanvulling”, zegt Damsma. Samen met voorzitter Goos Cardol en de rest van het bestuur werd van alles geprobeerd om extra steun binnen te hengelen. Cardol: “We hebben onze bank benaderd voor een lening, evenals een andere bank. In beide gevallen vingen we bot.” De heren gingen ook met de gemeente in gesprek. “Tot op heden hebben we geen positief bericht ontvangen, ergens ook wel begrijpelijk gezien de positie van De Parel ten opzichte van de dorpshuizen waarover de gemeente wel de verantwoordelijkheid draagt. Anderzijds wel zuur, omdat wij zo’n groot belang dienen voor de leefbaarheid in een dorp als Rossum.”

Obligaties
Uit de koker van het bestuur is nu echter wel een andere idee ontsproten. Het bestuur gaat obligaties uitgeven. “Door het kopen van een obligatie draagt de koper bij aan het voortbestaan van ons unieke dorpshuis”, pleit Damsma voor het plan. “De inwoners van Rossum kunnen hiermee laten zien dat het dorpshuis hen aan het hart gaat en dat zij niet willen dat dit middelpunt van het dorp verdwijnt.”

In totaal worden er 1.000 obligaties uitgegeven, die elk 25 euro per stuk kosten. “De vaste lasten gaan gewoon door en voor een groot pand als De Parel zijn die niet gering, als je dan in het ongewis bent wanneer je zelf weer die kosten kunt gaan dragen uit de exploitatie, dan ben je genoodzaakt om andere bronnen aan te boren”, klinkt het uit de mond van een strijdlustige voorzitter. Het doel van de obligaties, feitelijk een lening aan het dorpshuis, is om deze na een periode van vijf jaar via loting terug te betalen aan de koper. Na vijf jaar wordt 10 procent van de investeerders uitgeloot, waarna er jaarlijks weer 10 procent uitgeloot wordt voor terugbetaling van hun investering. Bij uitloting krijgt men ook de keuze om de gekochte obligatie om te zetten in een donatie, waarbij het betaalde bedrag een definitieve bijdrage aan de leefbaarheid van Rossum wordt.

Eenieder die De Parel een warm hart toedraagt wordt uitgenodigd om obligaties te kopen. Dat kan via de website, www.dorpshuisdeparelrossum.nl, of via telefoon bij Krijn Damsma: 06- 287 415 09.

Op zaterdag 14 november zal De Parel met een kraampje bij Coop Den Boer in Rossum aanwezig zijn om de obligaties aan de man te brengen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden