<p>Vanwege de schaarste deelde het Rode Kruis na de bevrijding in &#39;45 voedselpakketten uit, hier aan de Poel in Velddriel. Mevrouw van Gessel neemt het pakket in ontvangst en woonde in de boerderij met de rieten kap.</p>

Vanwege de schaarste deelde het Rode Kruis na de bevrijding in '45 voedselpakketten uit, hier aan de Poel in Velddriel. Mevrouw van Gessel neemt het pakket in ontvangst en woonde in de boerderij met de rieten kap.

Drielse Vertellingen 2020 vanaf 21 november te koop

Zoals elk jaar zal er tegen de feestdagen weer een nieuwe editie van de Drielse Vertellingen verschijnen. Dit jaar met nog meer artikelen en oude afbeeldingen. De herkenbaarheid is daarentegen ongewijzigd. Door alle coronamaatregelen zal er helaas geen uitreiking van het eerste exemplaar plaats vinden in het Driels Museum. Wel zal er een promotiefilm online gezet worden op Facebook en op de website van het museum, waarna het jaarboek in de winkels verschijnt.

Maasdriel - Natuurlijk wordt dit jaar aandacht geschonken aan de bevrijding van 75 jaar geleden. Mariëlle van Hezewijk heeft een indrukwekkend verhaal geschreven over haar moeder Nettie Sars, die begin ‘45 voor de tweede keer Driel moest verlaten voor het dreigende oorlogsgeweld. Na een aantal evacuatieadressen belandde zij voor negen maanden in Herwijnen. Hoe de evacuatie verliep, hoe het er aan toe ging in hun tijdelijke onderkomen en vooral ook hoe Nettie haar geliefde Jan van Hezewijk moest missen, heeft Nettie toen aan haar dagboek toevertrouwd.

Minstens even indrukwekkend is het verhaal van Jo en Ria van Osch. Zij moesten als jonge kinderen ook het dorp verlaten. Hun zwerftocht, deels te voet en met hun zusje van twee maanden in de kinderwagen, leidde via diverse adressen naar Friesland. ‘s Nachts werden zij, in een stampvolle trein, vanuit Culemborg naar Leeuwarden getransporteerd. Tot hun grote verdriet kwam daar iets later het babyzusje Toosje te overlijden. Daags na de begrafenis moest het gezin verder, per vrachtschip naar Dokkum. Er restten lang alleen herinneringen aan Toosje. Tot Ria de plaats wist op te sporen waar ze destijds begraven was. Een oud bidprentje en een bezoek aan de begraafplaats brachten de herinneringen aan haar zusje weer tot leven.

Ook de drie oud-redactieleden Jan Buylinckx, Robert Goesten en Gerard de Leeuw hebben weer een bijdrage geleverd aan deze uitgave. Jan verhaalt over hoe de wolf niet alleen onlangs in onze regio is gesignaleerd, maar 300 jaar geleden hier ook al werd bejaagd omdat het roofdier vee en soms zelfs ook mensen lastig viel. Robert schrijft over het ontstaan van de Drielse Vertellingen in 1984 en Gerard zijn verhaal gaat over de smid ‘Jo van Hermanne’ (1901-1960) en zijn vrouw ‘An de smid’. Jo beheerste niet alleen het smeden maar was ook een paardendokter die de werkpaarden van diverse kwalen af kon helpen.

Daarnaast wordt door Niels van Houten de geschiedenis van bouwbedrijf Van Erp en Goesten (1912-1941) omschreven en schrijft Harry Brekelmans over de uit Alem afkomstige pastoor Willem Steenbekkers (1876-1934). Willem had nog twee broers en vier zussen. Het feit dat de nakomelingen van de zussen geen Steenbekkers heten zorgt voor verrassende familiaire dwarsverbanden in het dorp. Er zijn nog diverse inwoners van Alem die deze gezinsleden als voorouders hebben. Willem heeft een bewogen pastoraat gekend. “Als hij geen ruzie kon maken, dan leefde hij niet”, werd er over hem gezegd.

Minder lang geleden, maar niet minder interessant, is het verhaal van Ad van Rangelrooij over het begin van openbare basisschool de Meidoorn, nu bijna 40 jaar geleden. Want terwijl het openbare onderwijs twee eeuwen geleden in ons land gemeengoed was, hebben de initiatiefnemers eind jaren ‘70 flink moeten strijden om het in Kerkdriel van de grond te krijgen. Begonnen in houten noodlokalen is de school via ‘De Vijf Koepeltjes’ aan de Kerkstraat terecht gekomen op de plek waar in het verleden de oude land- en tuinbouwschool, later dorpshuis De Piepelenberg, stond.

Vanaf 21 november
Deze Drielse Vertellingen bevat weer voor elk wat wils en is geïllustreerd met veel foto’s die bij menigeen herinneringen op zal roepen. Drielse Vertellingen is vanaf zaterdag 21 november verkrijgbaar bij de bekende verkoopadressen in Kerkdriel en Velddriel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden