On-kruid: Herfstschatten

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

En dan vallen de bladeren en is het tijd om de herfstschatten te verzamelen, die ik op een presenteerblaadje krijg aangeboden. Van bijvoorbeeld de Amerikaanse eik, die grote herfstbladeren heeft met felle rode, gele of oranje kleuren, zo voor het oprapen. De beukenbladeren kleuren van kopergeel naar paars en de kastanje- en lindebomen lichtgeel.

In de herfst wordt het bladgroen niet meer ververst en langzaam afgebroken tot andere stoffen, vooral suikers die als anti-vries dienen, zodat de takken niet kunnen bevriezen. Als er genoeg bladgroen uit het blad is verdwenen, maakt de boom een kurklaagje aan op zijn tak. Zo kunnen er geen schimmels en bacteriën in het ‘wondje’ komen als het blad er afvalt.

Uit ervaring raad ik u af om onder een eik door te lopen tijdens een windvlaag. Wacht even tot het wat rustiger is om de eikels op te rapen.

Ik kan het niet laten om van eikels een poppetjesgezin te maken met behulp van satéprikkers. Als ik met mijn kleinzoon een boswandeling maak en door de gevallen bladeren amper het bospad nog kan zien, dan vertel ik hem dat alle blaadjes, voor ze afsterven, een mooi jasje krijgen en de mooiste mogen we meenemen. Dan kunnen we ze tussen boeken te laten drogen. Als ze gedroogd zijn teken ik een boom op een vel papier, waarop mijn kleinzoon de gedroogde bladeren plakt. Om dit herfsttafereel daarna op zijn kamer te hangen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden