<p>Tonny Janmaat mocht van veel dorpsgenoten hun fotoalbum lenen. Ook haar overbuurman Jozef de Laat zorgde voor expositiemateriaal.</p>

Tonny Janmaat mocht van veel dorpsgenoten hun fotoalbum lenen. Ook haar overbuurman Jozef de Laat zorgde voor expositiemateriaal.

(Foto: Loeki Bruinink)

Foto's oud-Hurwenen nog welkom

Op 14 en 15 november zou ‘t Hurns Kerkje volhangen met foto’s van oud-Hurwenen. Initiatiefnemer Tonny Janmaat zag het al helemaal voor zich: “Dorpsbewoners die langs de fotoverzameling lopen en samen herinneringen ophalen.” Coronarichtlijnen verhinderen zo’n gezellige bijeenkomst. Dus wordt de expositie uitgesteld. Dat geeft Janmaat de tijd om ontbrekende familiefoto’s alsnog op te snorren.

door Loeki Bruinink

Hurwenen - Tonny Janmaat was ruim vijf jaar vrijwilliger bij ‘t Hurns Kerkje. Bij haar afscheid stond er nog één tentoonstelling op haar verlanglijst: een foto-expositie van oud-Hurwenen en haar inwoners. Die besloot ze toch nog te organiseren. In Het Carillon riep ze (oud-)inwoners op om voor het benodigde fotomateriaal te zorgen. “Dat leverde veel respons op. Bedankt!” Daarnaast ging ze zelf de boer op om dorpsgenoten om foto’s te vragen. “Sommigen leverden complete albums aan met de meest verrassende plaatjes van vroeger. Vroeger bestrijkt in dit geval de periode van 1834 tot de jaren ’70. Van die laatste periode hebben mijn man George en ik ook nog materiaal. We zijn hier in 1974 komen wonen. In de 46 jaar daarna zagen we het dorp veranderen: huizen, winkeltjes en ambachten verdwenen.”

Janmaat heeft inmiddels ruim driehonderd oude foto’s verzameld. Haar echtgenoot scande ze allemaal in. “Dan kunnen ze gewoon in de albums blijven zitten en raken ze niet beschadigd.” Genoeg materiaal voor een expositie, dus. “Dat moet echt een levendige tentoonstelling worden. Met oude schoolfoto’s en prachtige plaatjes van boeren die nog met de hand melken op een krukje en met de zeis maaien. Met zwartwit beelden van de vele optochten, bruiloften en communiefeesten die in het dorp plaatsvonden. En met portretten van markante inwoners.”

Niet altijd was te achterhalen wie de mensen op de foto’s zijn. “Daarom is zo’n tentoonstelling zo leuk. Je kunt de foto’s bezichtigen en napraten bij de koffie. Samen nog eens teruglopen om een foto beter te bekijken. Dat is dan ook de reden waarom de expositie is uitgesteld. Met mondkapjes en anderhalve meter afstand krijg je niet de beoogde sfeer.”

Janmaat hoopt de collectie komend voorjaar te exposeren. “In de tussentijd probeer ik nog wat ontbrekende foto’s te achterhalen. Want ik mis nog een aantal bekende Hurnse families. En heeft iemand nog een foto van de man die het huisvuil ophaalde met trekker en wagen? Mensen weten vaak niet meer waar ze de foto’s hebben liggen. Maar als ze eenmaal gaan zoeken, komt er zoveel moois naar boven! Die foto’s zullen straks ongetwijfeld herinneringen oproepen bij hun (oud-)dorpsgenoten.” Ook voor nieuwe inwoners loont het de moeite om straks de expositie te bezoeken. “Ze komen meer te weten over de historie van hun dorp en eigen huis.” Janmaat verheugt zich erop. “De entree is inclusief koffie en gebak. We maken er een gezellige happening van!”

Nog oude Hurnse foto’s? Janmaat.tammer@gmail.com, telefoon: 0418- 661 706.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden