<p>Erna van Lith (rechts) is zaterdag 7 november in de tweede aflevering van Sterren op het doek te zien.</p>

Erna van Lith (rechts) is zaterdag 7 november in de tweede aflevering van Sterren op het doek te zien.

(Foto: HBJFotografie)

Hedelse in 'Sterren op het doek'

In het populaire tv-programma Sterren op het doek laten bekende Nederlanders zich portretteren door drie schilders terwijl ze in gesprek gaan met presentator Özcan Akyol. Eén van de schilders die dit jaar uitgenodigd is om aan dit programma mee te werken, is de Hedelse kunstenares Erna van Lith.

Hedel - Erna van Lith is bijzonder vereerd dat zij is uitgekozen om aan het programma mee te doen. Zij is op zaterdag 7 november één van de drie schilders die meedoen aan aflevering twee. De opdracht van die avond is een portret te maken van schrijver, journalist en tv-presentator Adriaan van Dis.

Toen Van Lith voor het programma werd benaderd, was zij in New York met een workshop bezig. “Een kennismakingsgesprek per telefoon inplannen was door het tijdsverschil en mijn drukke rooster nog niet zo eenvoudig.” Maar het resulteerde in een leuk gesprek dat later, eenmaal weer terug in haar atelier in Hedel, werd voortgezet.

“De eerste opnamedag was ontzettend spannend, want je gaat op pad zonder te weten wie de bekende Nederlander is en ook niet wie de andere kunstenaars zijn.” Alleen de locatie wordt verteld. Aan de hand van de locatie kun je een gooi doen naar de identiteit van de gast. Dat was niet aan dovemansoren gericht. “Ik had al snel een naam in mijn hoofd en heb me daarmee enigszins voorbereid.” Toch was Van Lith opgelucht toen bleek dat zij het goed geraden had. Bijzonder tevreden ook met dit model. “Adriaan van Dis is een zeer interessante persoonlijkheid. Intelligent, nieuwsgierig, gereserveerd. Hij maakt indruk als schrijver en ook als tv-persoonlijkheid. Hij heeft een karakteristiek gezicht dat door zijn leeftijd alleen nog maar beter is geworden.

Van Lith maakt portretten geschilderd in olieverf en getekend met potlood en inkt. Er is de laatste tijd veel belangstelling voor haar geschilderde portretten, met als voorlopig hoogtepunt een finale nominatie voor de Nederlandse Portretprijs 2019. Zij vervaardigt schilderijen met een eigen toets. Ze laat de verfstreken zichtbaar een rol spelen en dat geeft karakter aan haar portret.

Van Lith kreeg vier weken om haar portret te maken. Zij schildert in haar atelier thuis. Binnen een week na de eerste opnamedag kwamen Özcan Akyol en het productieteam naar Hedel om haar vorderingen te zien. “Veel tijd om bij te komen was er dus niet. Ik ben meteen na de eerste opname gaan schilderen. Ik wilde namelijk van Van Dis mijn beste portret ooit maken.”

Op zaterdag 7 november zal blijken of dat is gelukt en wordt duidelijk welk van de drie portretten Van Dis mee naar huis neemt. De andere twee doeken worden geveild voor een goed doel dat de gast zelf uitkiest. Van Lith mag de uitkomst helaas niet verklappen.

Omdat ze de uiteindelijke montage niet gezien heeft, is voor haar de uitzending bijzonder spannend. Ze hoopt dat haar werk door de uitzending bekender wordt en voor nieuwe opdrachten zorgt.

De aflevering met Erna van Lith begint 7 november om 20.35 uur op NPO2.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden