<p>Tom van Engelen in het buurtschap Poederoijensehoek, waar hij met jaloerse blik naar kijkt omdat zij wel een buurtschapsbord heeft.</p>

Tom van Engelen in het buurtschap Poederoijensehoek, waar hij met jaloerse blik naar kijkt omdat zij wel een buurtschapsbord heeft.

(Foto: Marielle Pelle)

Stipje op kaart verdient ook erkenning

Maasdriel bestaat uit elf kernen, maar er zijn ook een aantal buurtschappen, waaronder Californië, Doorning, Rome, Slijkwell, Veluwe en Voorne. Helaas is van deze buurtschappen is niets zichtbaar, want een buurtschapsbord ontbreekt. Tom van Engelen, raadslid voor D66 in Maasdriel, dient deze week een motie in om deze buurtschapsborden te realiseren. En dat naar aanleiding van een artikel in deze krant!

door Marielle Pelle

Maasdriel - “Het zijn alleen de straatnamen die nog herinneren aan de buurtschappen”, vertelt Tom van Engelen. Als raadslid voor D66 in Maasdriel wil hij zich inzetten zodat de buurtschappen, die allemaal hun eigen verhaal vertellen, weer erkend worden en een eigen buurtschapsbord krijgen.

Kernen en stipjes
“Toen ik zelf voor deze krant werkte, hing er op kantoor in Zaltbommel een enorme kaart uit de regio, die wandbedekkend was. Hierop stonden alle kernen en een paar stippen. De stippen kenmerkten de vele buurtschappen in de Bommelerwaard. De Toren schreef toen een artikelenreeks onder de naam ‘Klein maar fijn!’, waar alle buurtschappen in de Bommelerwaard aan bod kwamen. Enkele tijd geleden zag ik nog een filmpje bij omroep Gelderland over de buurtschappen. Ze waren te gast bij buurtschap Rome, maar men eindigt met de zin: “Er is helaas geen kombord.” Toen ik afgelopen zomer in deze krant weer een artikel las over de wereldreis door de Bommelerwaard, waar ook in genoemd werd dat er in de gemeente Maasdriel nergens buurtschapsborden zijn, werd ik getriggerd om hiermee aan de gang te gaan.”

Identiteit
“De buurtschappen vertellen geschiedenis. Op Rome bij Rossum, woonden de arbeiders van de steenfabriek net als op de Rietschoof in Aalst. Aan alle buurtschappen kun je zien hoe de streek ontwikkeld is en het geeft de geografie en topografie van de Bommelerwaard weer.” Enthousiast en betrokken met de streek en zijn inwoners vertelt Van Engelen: “Als ik mensen spreek op de Veluwe, dan vertellen ze: “We worden vaak vergeten. Wij hebben wel postadres Heerewaarden, maar we zijn geen Heerewaarden, dit is echt de Veluwe.” Aan de buurtschappen hangt een stukje eigen identiteit.” Van alle buurtschappen weet Van Engelen een stukje unieke geschiedenis te vertellen. “Zo kun je eindeloos verhalen en informatieborden plaatsen, maar laat de charme en eigenheid van het gebied maar zien door het zichtbaar te maken met een eigen bord.”

Rijkdom
“De gemeente Maasdriel heeft afgelopen jaar een toerisme-visie aangenomen om het gebied te versterken en daar horen volgens ons deze buurtschappen ook bij! Als D66 zijn we een actieve ploeg en willen ons hiervoor ook inzetten en met dit onderwerp in gesprek met dorpsraden en historische kringen. Want de motie is niet alleen de borden neerzetten, maar ook om hierover in gesprek te gaan met de gemeenschap. Wat vindt de gemeenschap van waarde? Ik wil de voorzet geven, om dit item in te dienen voor de algemene beschouwingen op 5 november en dan hoop ik dat de gemeenschap zelf actief mee wil denken waar welke buurtschapsborden van meerwaarde zijn. Zodat de borden op plaatsen komen waar dit een toegevoegde waarde is. Dit zal niet voor alle buurtschappen gelden.”

“Ik hoop dat de raad mijn visie deelt en mee wil gaan om met deze borden te onderstrepen wat het cultuur en historisch belang is in de regio, en daarnaast ook de toeristisch impuls wat dit geeft.”

Enthousiasme
Van Engelen is zichtbaar trots op de Bommelerwaard en betrokken. Hij zet zich hier met veel enthousiasme en passie voor in. Terwijl we elkaar ontmoeten in het buurtschap Poederoijense hoek in de gemeente Zaltbommel - dat wel een eigen buurtschapsbord heeft - vertelt Van Engelen over de geschiedenis van dit buurtschap dat nu nog zichtbaar is in de natuur. “We zijn trots op de Bommelerwaard, dat staat en is zeker. En we hebben dit jaar meer dan ooit geleerd hoe belangrijk onze eigen omgeving is.” Terwijl hij op het bord van het buurtschap leunt zegt hij: “Dit onderstreept de rijkdom van de inwoners van de streek!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden