Teststraat

Column door Louis van der Sangen

Het zal weer eens niet over de corona gaan. Het is onvermijdelijk zoals nu de pandemie verder en harder om ons heen grijpt. Net doen of er niks aan de hand is laat ik aan die malloten over. Wie heeft nog niet een teststraat of een ander soortelijke locatie bezocht? Ik was onlangs op een braakliggend terrein in Uden aan de beurt. Het was allemaal goed georganiseerd. Ik heb grote waardering voor iedere medewerker op deze en ook op alle andere locaties. Dikke pluim! Met gevaar voor hun eigen gezondheid wordt met wattenstaafjes in kelen en neuzen gewroet. Mijn zorg voor deze mensen is welgemeend en niet alleen vanwege de mogelijke besmetting. Het voortdurend moeten inademen van de uitlaatgassen lijkt mij ook geen gezond pretje.

De wachttijden voor zowel de testen en de uitslagen zijn inmiddels behoorlijk afgenomen. En als je er de centen voor over hebt kun je het nog sneller laten gebeuren, want inmiddels rijzen de commerciële testlocaties als paddenstoelen uit de grond. En dat heeft echt niks met de herfst te maken. Je kunt al tijdens een halfjaarlijkse controle of gewoon zomaar tegen een concurrerende prijs bij de tandarts terecht voor diverse testen. Hoelang zal het duren voordat je overal bij de kassa’s als bijverkoop zelftesten voor een prikkie kunt aanschaffen? Of wanneer je een vakantie boekt in eigen land natuurlijk, dat je voor elk persoon een gratis test wordt aangeboden? Of bij een etentje in een restaurant als voorafje je eerst door een ontsmettingsgordijntje moet?

We zullen nog lang met corona te maken hebben. Zolang er geen betrouwbare vaccin is, is het uitspreiden van besmettingen het enige wat kan voorkomen dat de hele zorg volledig op tilt slaat. We komen volgens mij allemaal aan de beurt.

Ik weet echt niet wat die feestende malloten bezielt. En waarom complete gezinnen, of wat voor samenstelling dan ook, stelletjes, aan het winkelen zijn? Je ziet zo’n 90 procent een mondkapje gebruiken. Ook al zijn er twijfels over de effectiviteit, niks doen is geen optie. Maar waar wachten we op? Denkt die andere tien procent net als die malloot in de VS dat het vanzelf verdwijnt?

Die intelligente lockdown blijkt niet zo goed te werken als je de ontwikkelingen serieus volgt. In de landen om ons heen is het niet beter gesteld. Als de dames en heren die erover moeten beslissen de dringende vergaande adviezen voor zich uit blijven schuiven, zullen we nog lang blijven tobben met dit virus. Ik hoop dat er veel van wordt geleerd, want dit is niet het laatste virus dat de mensheid bezig zal houden.

Gelukkig zijn de meeste mensen wel wijs genoeg en in staat om zich te houden aan de adviezen die worden gegeven. Maar over de rest, waaronder die complotdenkers, opruiers, dwarsliggers en diegenen die lak hebben aan de gezondheid van anderen en zichzelf, twijfel ik zeer aan hun IQ. Voor hun geen gratis test als het aan mij ligt. Wel een dikke middelvinger!

Mijn uitslag was deze keer negatief, dat is toch positief en ik hoop dat zo te houden ook voor anderen!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden