<p>Bea Flierman en Lia Davidse voor het gedachtenisbord. Zaterdag 31 oktober delen zij kaarsjes uit in een kraam bij de Coop in Rossum.</p>

Bea Flierman en Lia Davidse voor het gedachtenisbord. Zaterdag 31 oktober delen zij kaarsjes uit in een kraam bij de Coop in Rossum.

(Foto: Loeki Bruinink)

'We willen licht naar mensen brengen'

“Mensen komen meestal naar ons toe, nu is dat andersom.” Zaterdag 31 oktober bemensen dominee Lia Davidse en ouderling Bea Flierman met enkele andere leden van de Protestantse Tweestromengemeente Rossum Heerewaarden Hurwenen een kraampje bij de Coop in Rossum. Samen met pastor Bertus Bus van Katholiek Bommelerwaard delen zij daar tussen 09.00 en 17.00 uur kaarsjes uit aan voorbijgangers. Die kunnen daarmee een dierbare in het licht zetten.

door Loeki Bruinink

Rossum - Het zijn bijzondere tijden. Ook voor de kerk. “Allerheiligen, Allerzielen, Sint Maarten, Advent en Kerstmis komen eraan, maar de aangescherpte coronamaatregelen verhinderen om dan in grote groepen samen te komen. Meer dan dertig personen kunnen we niet in onze kerk ontvangen. Terwijl mensen juist in deze tijd troost zoeken.” Dat deed dominee Lia Davidse en ouderling Bea Flierman besluiten om op 31 oktober een soort lichtjesdag te organiseren. “Om wat warms, wat aardigs te doen.”

Gedenken en steunen
Vanuit een kraam bij de Coop gaan ze kaarsjes uitdelen, samen met een paar andere leden en met collega’s van de katholieke kerk. “In ons sfeervol ingerichte kraampje zetten we een speciaal spiegelblad waarop de brandende kaarsjes mooi tot hun recht komen. Je mag het kaarsje natuurlijk ook meenemen. Naar huis of naar een ander. Om iemand te gedenken, te steunen of te eren op een manier die bij jou past.”

“De volgende dag, op 1 november, vindt in ons kerkgebouw in Heerewaarden de gedachtenis van de overledenen plaats. Coronaproof. We lezen dan de namen voor van de leden die ons dit jaar zijn ontvallen. Heb je in 2020 een dierbare verloren en wil je dat wij zijn of haar naam ook noemen? Dan kun je die naam noteren op de lijst die in ons kraampje ligt.”

De keuze voor de locatie bij de Rossumse supermarkt was snel gemaakt. “Onze kerk aan de Maasdijk ligt toch een beetje in een uithoek. Bij de Coop komen veel mensen voorbij.

Positief
Zowel de gemeente als de Coop reageerden positief op ons initiatief. Ook zij zijn van mening dat mensen juist nu behoefte hebben aan lichtpuntjes.”

Windvlaag
Kan herfstweer roet in het eten gooien? Een windvlaag weet immers wel raad met vlammetjes. “Bij slecht weer zullen we de kraam verplaatsen naar onze kerk aan de Maasdijk 14 in Rossum.” De lokale filmmaker André Versteeg zal zorgen voor een impressie van het uitdelen van de kaarsjes op 31 oktober bij de Coop. “Dat filmpje is vermoedelijk al vanaf 2 november te zien op onze facebookpagina Kerkmensen van Hurwenen, Rossum en Heerewaarden en onze website. Beide worden in coronatijd veelvuldig bezocht.”

Het doel van het kaarsjesinitiatief is helder. “We willen de mensen uit Rossum en de omringende dorpen licht brengen. Dat is toch een belangrijke taak van onze kerk. Je deelt iets fijns en moois met elkaar.”

www.2sg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden